Marknaden styr och alliansregeringen tittar på

Häromdagen när jag skulle hämta ut en medicin på apoteket fick jag veta att den nu inte längre ingår i högkostnadsskyddet. Expediten suckade när hon gav mig informationen och när jag frågade förvånat varför? Vi har bara fått information om att den inte längre ingår, sa hon.

Idag kunde jag läsa i DN (12/3) varför. Läkemedelsbolagen har tydligen möjlighet att plocka bort vissa mediciner från högkostnadsskyddet och gör det allt mer. När ilskan hade lagt sig började jag analysera strukturen, hur marknaden girigt roffar åt sig, utan att Alliansregeringens tilltro till marknaden tycks minska. Vad som än händer.

Bankernas enorma vinster, aktieägarnas stora utdelning, direktörernas bonusar, allt pågår med Alliansens goda minne. Vem tror längre på Anders Borgs pekpinnar? Inte bankerna och nu kommer inte läkemedelsföretagen att göra det heller. Där har de dessutom en win-win situation, om man urholkar högkostnadsskyddet minskar statens utgifter och läggs över på framförallt pensionärer och barnfamiljer som drabbar dem med svag ekonomi hårdast.

När effekterna av förändringen i socialförsäkringssystemet blev tydliga, tillsattes en utredning av regeringen. Den har fått fyra år på sig sammanlagt för att komma med ett förslag – efter valet förstås. Alliansen hoppas på tiden, att vi ska bli vana att vissa får leva i extrem fattigdom.

De flesta pensionärer vill gärna om man kan, lägga undan en slant till oförutsedda utgifter, då inkluderar jag inte begravningskostnaden för den är ju inte helt oförutsedd, även om tidpunkten är det. Men att spara idag är inte något som bankerna vill att vi ska göra, vi ska låna. Alla banksystem är uppbyggda på att vi ska låna, helst hur mycket som helst.

En äldre släkting gick till banken för att sätta in lite pengar som hon hade haft i ett kuvert hemma. Det fick hon inte, hon blev hänvisad till ICA affären. Och all omvandling av hyresrätter till bostadsrätter är bankerna största klipp – som gett dem en makt som de maximalt utnyttjar. Än så länge tjänar många människor också på att sälja sin bostadsrätt, men hur länge? En sak är säker, den dag bostadsbubblan brister är det vi och inte bankerna som hamnar på obestånd.

Och taxibranschen? Nej nu stoppar jag här. Jag orkar inte beskriva mer om det som pågår överallt, där marknaden har tagit över och där politiken lagt sig platt.
Tror ni att de oroliga läkarna som skrev debattartikeln i DN, om hur högkostnadsskyddet för mediciner urholkats alltmer, kommer att leda till ett politiskt ingripande?
Jaså, inte ni heller.
Claudette Skilving

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

1 Kommentar

  1. Gun-Lis Angsell den 14 mar 2014 kl 09:21

    Och vad plockar man då bort ur högkostnadsskyddet? Jo penicillin till barn. vi behöver inte tänka länge för att fatta att detta som så mycket annat, drabbar barn i fattiga familjer. Jag tänker på alla dem vars ansökningar om fondmedel för ”behövande boende på Södermalm” jag handlagt under de senaste 15 åren och som inte har råd att ta ut läkemedel utanför högkostnadsskyddet.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021