Skydda barn bättre

Inrätta en neutral rikstäckande barnskyddsmyndighet, uppmanar forskaren Madeleine Cocozza i SocialPolitik nr 1. För att barn i behov av skydd ska få det stöd lagen föreskriver.

Madeleine Cocozza vill lyfta ur hela barnskyddsystemet ur socialtjänsten och skapa en barnskyddsmyndighet, med specialutbildad personal. Det är inte rimligt att en myndighetsutövning av det slaget organiseras som en social tjänst och åläggs 290 kommuner med olika förutsättningar för att utverka barns skydd. Det skriver hon i senaste numret av SocialPolitik. Dessutom är barn i alla samhällsklasser i behov av skydd, inte bara i så kallat ”utsatta” grupper.

För att få fram kvalificerad personal visar Madeleine Cocozza på behovet av en barnskyddsutbildning – en påbyggnadsutbildning för socionomer, läkare, psykologer, jurister, lärare.
Hon anser också att det politiska steget kring ett tvångsomhändertagande av barn ska tas bort. Risken är för stor att kommunernas ekonomi blir avgörande vid besluten. Barns behov av skydd tillgodoses bättre genom en professionell utredning med efterföljande domstolsbeslut.
Madeleine Cocozza efterlyser också nationell statistik över hur många barn som anmäls, vilka professionella som anmäler, hur många och vilka anmälningar som leder vidare till utredning, hur många barnavårdsutredningar som genomförs etc. Vi måste få verktyg för att utvärdera barnskyddssystemet, anser hon.

Madeleine Cocozza är verksam vid Inst. för klinisk och experimentell medicin Avd. för barn och ungdomspsykiatri
 vid Linköpings universitet.
Boken Barn far illa! En analys av bristerna i samhällets familjebygge bygger på Cocozzas avhandling, Carlssons förlag 2013.

SocialPollitik nr 1/2014 Skydda barn! Gör upp med begreppet ”varnartig”.
Beställ: socialpolitik@socialpolitik.com
Prenumerera på SocialPolitik – papperstidningen!

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021