Fräck modern slavhandel

DEBATT Carina Lundström: Skrota Jobbtorg! Socialtjänstens egen arbetsförmedling dit klienter utan egen försörjning skickas. Där beslut fattas utan deras medgivande. Utan möjlighet att överklaga.

Jobbtorg finns på fem ställen i Stockholm. På ytterligare några ställen i landet finns liknande verksamhet.

Från början var Jobbtorg tänkt för den stora grupp arbetslösa ungdomar under 25 år i Stockholm ytterstadsområden. Det började i Skärholmen. När Alliansen fick majoritet i stadshuset 2006 utökades det till att gälla även andra grupper.

På Jobbtorgen kallas inskrivna för aspiranter. När Jobbtorgets matchare ringer runt till privata företag för att hitta arbete eller praktikplatser bryts socialtjänstens stränga sekretess. Kontakter är i många fall redan knutna med olika arbetsgivare och då är det ingen hemlighet att det är en socialbidragstagare som matcharen bereder vägen för. Resten av kontakten får aspiranten göra själv utan garantier att få det sökta arbetet.

Jobbtorg annonserar på sin hemsida till företagare att de kan slippa rekryteringsprocessen och få arbetskraft genom skräddarsydda kurser. Detta är, enligt min mening, en fräck form av modern slavhandel där människor under ekonomiskt tvång, utan valmöjligheter, hängs ut till bemanningsföretag och det privata näringslivet. Vill det sig riktigt illa kan aspiranten tvingas plocka skräp i sitt närområde i en kommunal verksamhet.

Jobbtorg garanterar inte ett avlönat arbete vilket innebär att aspiranten, precis som i Fas 3, kan tvingas arbeta till en mycket låg timpenning, det vill säga socialbidragsnormen. Det finns inte heller någon tidsgräns för hur länge en deltagare kan vara inskriven på Jobbtorg. Enda sättet att komma därifrån tycks vara att börja studera, gifta sig rikt, flytta, bli heltidskriminell eller allra bäst, få ett riktigt avlönat arbete.

Nekar en klient att gå till Jobbtorg stängs den av från försörjningsstöd med motiveringen att hon/han inte står till arbetsmarknadens förfogande. Likadant vid sen ankomst. Då stängs dörren och den hjälpsökande blir utan försörjningsstöd tills nästa kallelse kommer, oftast efter en månad. Vad ska personen leva på under tiden?

Jobbtorg har fått kritik men det struntar socialförvaltningarna i. JO har kritiserat sekretessbrottet, länsrätten i Skåne den slentrianmässiga inskrivningen av ekonomiskt behövande i Landskrona.
Forskare har också uttryckt sin skepsis. I studier fann man två parallella processer; en som på ytan låter bra men också en där deltagarna vittnar om tvång, övervakning och kontroll. Forskarna pekar på ett etiskt dilemma och menar att det är en återgång till forna tiders ”fattighusförvaring”, att det mer fungerar som en uppfostringsanstalt och bryter mot Socialtjänstlagens portalparagraf som handlar om solidaritet, integritet, respekt och människors lika värde. Den statistik som Stockholms stadshus presenterat bedöms dessutom inte som tillförlitlig eftersom ingen vet varför aspiranterna slutar på Jobbtorg.

Sammantaget undrar jag om detta är en värdig behandling av hjälpsökande människor år 2012. Med tanke på lagstiftarens intentioner och den höga arbetslöshet som finns och förmodligen kommer att öka. Socialförvaltningen Södermalm för över resurser från försörjningsstödet till Jobbtorg och detta gläder väl alla nyliberala politiker med ’arbetslinjen’, övervakning och kontroll som ledstjärnor. Tvångsarbete har vi sett under Andra Världskriget och frågan är om ”Jobbtorg macht Frei”?

carina_5050@hotmail.com

Carina Lundström är socionom och coach. En av deltagarna i SocialAktion i Skärholmen.
www.socialaktion.nu

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021