Bara två av tio misshandelsfall klaras upp

I snitt rapporteras 46 fall per dygn av våld mot kvinnor i nära relationer. Men bara två av tio anmälningar leder till fällande dom. Det visar en undersökning baserad på officiell brottsstatistik från stiftelsen Tryggare Sverige.

Av de 80 000 anmälda fall mellan 2008-2012, där kvinnor misshandlats av en man hon känner, kunde en gärningsman knytas till brottet i bara 17 000 fall. Detta innebär att bara 21 procent av anmälningarna klaras upp.
– Svensk polis saknar kunskaper för att utreda våld mot kvinnor, säger Magnus Lindgren generalsekreterare för Tryggare Sverige. Det borde vara betydligt högre uppklaringsprocent, det är en känd brottsplats, en identifierad gärningsperson.

Undersökningen visar också stora skillnader mellan polismyndigheterna. I Kronoberg, klaras 29 procent av de här brotten upp medan i Norrbotten, Stockholm, Örebro ligger det på runt 17-18 procent.
Ett 30-tal åklagare, forskare och kommunala utredare som arbetar med kvinnojourer säger i undersökningen att de tror det kan bero på bristande kunskap, bristande ledning och styrning. Men också ett dåligt bemötande från polis och åklagare gentemot de drabbade kvinnorna.
– Ytterst är det ett svek mot de drabbade kvinnorna; att det är så få brott som klaras upp och att det är så stora geografiska skillnader i Sverige. Det måste vara ett slut på det, säger generalskreterare Magnus Lindgren. Själv f d polis och forskare.

Tryggare Sverige noterar också att de senaste årens satsning på 3 000 nya poliser inte gett några effekter på uppklaringen av denna typ av brott. Andelen personuppklarade brott har till och med minskat med en procentenhet varje år under perioden, från 23 procent år 2008 till 19 procent år 2012.
Varje år anmäls cirka 17 000 brott av våld mot kvinnor i nära relationer, det vill säga i snitt 46 fall per dygn i landet.

Läs vidare

 

 

Undersökningen visar att bara två av tio anmälningar vad gäller våld mot kvinnor i nära relationer kan klaras upp.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021