Århundradets sommar 1913

Florian Illies, övers. Karin Andrae, Norstedts Som ett jättelikt ”Pulp Fiction” över 1913 – ett raffinerat montage kring avgörande skeden i kulturhistorien. I Tyskland toppade boken listan för fackböcker. Och Die Welt talade om ”… den ofantligt osamtida samtiden.”
Ur baksidetexten: ”Malevitj målar en svart kvadrat. Proust ger sig ut på jakt efter den tid som flytt. Stravinsky förrättar offer till våren. Kafka, Joyce och Musil dricker samma dag en cappuccino i Trieste – och i München säljer en österrikisk hötorgsmålare vid namn Adolf Hitler sina småborgerliga stadsvyer…”
Föga anar man den annalkande katastrofen – första världskriget. Eller? Ja, det är storartad läsning över 347 sidor. Varje månad har ett kapitel. Boken är sparsamt illustrerad i svartvitt. Författaren, född 1971, är kulturjournalist – bland annat på Die Zeit. / ÖL

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021