Vänsterpartiet arbetar för en sjukförsäkring man kan lita på

V svarar på Monica Arminis debattinlägg: Partiledare visa var ni står!

Regeringen har gjort historiska försämringar av sjukförsäkringen och många människor har drabbats mycket hårt. Vänsterpartiet har hela tiden varit tydliga mot försämringarna och arbetat för en sjukförsäkring man kan lita på.

Tryggheten och det ekonomiska skyddet har luckrats upp av de fasta tidsgränser som regeringen har inför för hur länge man kan ha sjukpenning. Istället för att få stöd skickas många människor fram och tillbaka mellan myndigheter och till och med riskerar att bli helt utan försörjning.

När inte regeringen har velat erkänna de negativa konsekvenserna av sina förändringar, så har Vänsterpartiet tillsammans med andra partier tagit vårt ansvar. Vi har tagit ett flertal initiativ i riksdagens socialförsäkringsutskott för att hantera några av de värsta problemen.

Mot regeringens vilja har vi lyckats ändra reglerna för den prövning som sker vid 180 dagars sjukskrivning. I stället för att prövas mot ”den reguljära arbetsmarknaden” ska prövningen nu ske mot ”normalt förekommande arbeten”. Detta för att åtgärda problemet att människors arbetsförmåga bedömdes gentemot i princip fiktiva arbeten. Begreppet ”normalt förekommande arbeten” ökar även rättssäkerheten eftersom det har använts tidigare och det därför finns en praxis etablerad.

Vi har också drivit igenom att de som har utförsäkrats från tidsbegränsad sjukersättning och saknar sjukpenninggrundande inkomst eller har en mycket låg sådan – de s.k. nollklassade – ska få en ersättning på samma nivå som de hade tidigare.

Eftersom regeringens politik med den så kallade rehabiliteringskedjan inte har lett till att fler sjuka har kommit tillbaka i arbete har vi drivit igenom nödvändiga förändringar i socialförsäkringsutskottet. Från och med den 1 januari 2014 ska alla som är sjukskrivna ha förstärkt rätt till insatser, rehabilitering och uppföljning av detta. Ansvariga myndigheter ska säkerställa att rehabiliteringen genomförs. Om sjukförsäkringen ska kunna bidra till omställning och att människor åter kommer i arbete, krävs både förstärkta möjligheter till rehabilitering och ett förtydligat ansvar för fler aktörer.

Till sist har vi i socialförsäkringsutskottet nu även lagt den utvidgade användning av Försäkringskassans försöksverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar på is. Först måste det ske en grundlig utvärdering av den försöksverksamhet som redan har genomförts. Det är viktigt för sjuka personers rättssäkerhet.

Att vi har lyckats genomdriva vissa förändringar innebär inte att vi är nöjda. Vi fortsätter därför att driva vår politik för en mänskligare sjukförsäkring. Den viktigaste frågan är då att stoppa utförsäkringarna. Det avgörande ska vara om man är för sjuk att arbeta. Några fasta tidsgränser som talar om hur länge det är möjligt att få sjukpenning ska inte finnas.

En annan viktig fråga är att återupprätta sjukförsäkringen som en inkomstförsäkring så att den följer löneutvecklingen. De försämringar av sjukpenningen som regeringen har genomfört har inneburit att sjukförsäkringen har gått med stora överskott. Det är pengar som finansierar de stora skattesänkningar som de med högst inkomster har fått. Vi vill att dessa överskott istället ska användas för att förbättra sjukförsäkringen. Sjukpenningen måste därför höjas till 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) under hela ersättningsperioden. Regeringen har sänkt den till 77,6 procent av SGI under det första året och sedan till 72,8 procent. Vi vill också höja den högsta inkomst som kan ge full sjukpenning, taket, från 27 800 till 33 400 kronor per månad.

Regeringens försämringar i sjukförsäkringen grundar sig i en kall människosyn som inte tycks förstå hur sjukdom fungerar. För det är ju så att ingen blir friskare av att bli av med sin sjukpenning, allt man blir är fattig. Sjukförsäkringen måste byggas upp igen så att den ger riktig trygghet.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Wiwi-Anne Johansson, socialförsäkringspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Läs vad de andra partierna svarar:
» Moderaterna svarar Monica Armini!
» Socialdemokraterna svarar Monica Armini!
» Miljöpartiet svarar Monica Armini!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

3 Kommentarer

 1. A J den 13 jul 2013 kl 14:42

  Det enda som jag faktiskt längtar efter nu är att få ett enhälligt slut på mitt helvete, att man kan bli så här behandlad under 2000 talet visar definitivt att samhället och arbetsmarknaden inte fungerar som det borde göra.
  Jag står utanför precis allt nu i vårt ” fina ” land, till och med flyktingar som kommer hit har det till och med bättre än vad jag har det, det är tacken för att jag jobbat mer än halva mitt liv men fått oturen att hamna hos DJÄVULENS företagare.
  Sverige har blivit en odemokratiskt paraply land där du som arbetstagare är totalt värdelös, kul, NOT!!! 2. A J den 13 jul 2013 kl 14:34

  Varför tar ingen upp det där faktum att företag som medvetet totalt skiter i att anmäla skador till FK så att den skadade slipper jävlas med myndigheter i åratal framöver och det där med arbetsmarknadsregler som finns för alla företag som de skall följa kan de skita totalt i eftersom ingen gör något, alla har tummarna i rumpan…
  Skador orsakade av arbete som i mitt fall, 7 st ledskador och som pricken över i’et så kommer jag för all framtid leva med skadorna 24/7 och ha socialen som bidragsgivare då jag inte klarar av att arbeta längre pga värk.
  Med en inkomst från 300 000 till bidrag runt 5500 (hyra + egna pengar) är nedvärderande och förolämpande specielt med tanke på att företaget har kommit undan med detta, vad tusan vill ni politiker att vi skall göra… självdö eller hämnas?
  Vad i helvete är meningen med att arbeta om företagen kan göra precis vad tusan de vill och det ostraffat också, man får inte som i mitt fall 7 st ledskador hemma och skulle man få det så är det unikt.
  Facket är i spoonläge med just det företaget så där står man i hörnet för gott, hur i helskotta skall man kunna få en upprättelse i det här landet när alla skiter i andra och speciellt då du kan utnyttjas så pass att du får skador och sen är det stiltje för gott, är det vad folk skall anse om sveriges arbetsklimat? Vad skall man då jobba för om verkligheten är så här kasst från start???
  Grymt besviken! 3. MJ den 18 jun 2013 kl 22:00

  Herremingud, inte ens V vet att folk inte kommer upp i gränser som 72% … ens
  Vi är fler som har lägre ändå vi som inte hade fast anställning när vi blev sjuka.. Vem bryr sig om oss? Vi ligger fortfarande kvar i gamla regelverket att man inte ska ha en högre ersättning än a-kassa..
  Jag har ingen a-kassa… Jag höll på att byta jobb och a-kassa när jag blev sjuk. Om jag arbetar och rasar ihop och min arbetsgivare inte vill ha mig kvar, så drabbas jag av:
  1 jag mister jobbet
  2 jag förlorar mina 80% av SGI (räkna ut vad 80% blir på 350.000).
  3 man tråkar ut för politiker som inte kan det regelverket som säger att man ska inte kunna sjukskriva sig istället för att stämpla för att spara dagar. Vi har väl inte sjukskrivit oss för att tjäna pengar. Jag är så less på att inga politiker ser över den där biten. Att ha haft nästan 30.000 i lön och dessutom under flera år ha betalat skatt och en inkomstförsäkring som skulle täcka upp om jag blev sjuk. I dag lever jag på 10.000 i månaden, nästa vecka tar mina behandlingar och min träning hos sjukgymnasten slut, pengarna räcker inte, och frikortet slut. Jag har bar lust att hänga mig… men FK anser ändå jag ska stå till AF förfogande i augusti. Varför får jag inte rehab tiden ut då? Och varför får jag bar 50% av min ersättning? Och VARFÖR har vi ingen handläggare som stöttar oss så vi får rätt ersättning och rätt rehab?
  Idag känns det mer som politikerna pratar över oss och inte med oss, och jag är så less så less, att från att ha haft min favoritjobb så blir jag bara slängd i en container där får jag stanna i fem år – medan politiker säger de ska hjälpa oss. Ja det är ju bra om vi överlever så länge. Jag börjar ge upp, jag ville vidareutbilda mig en termin, var hittar jag pengar till det? AF säger nej, man får inte komma med egna idéer, egna visioner, utan vi ska in i Fas-fållan bara. Och med mindre pengar än vad jag har idag. Hur ska man leva??? på 50% av sin gamla lön!! Ensamstående, inga anhöriga i livet som kan hjälpa… Livet är skit… politikerna snackar skit… och det kommer inte att ändra sig nått nämnvärt – så länge de inte lyssnar på oss och förstår vad som händer.
  MJLämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021