Vänsterpartiet arbetar för en sjukförsäkring man kan lita på

V svarar på Monica Arminis debattinlägg: Partiledare visa var ni står!

Regeringen har gjort historiska försämringar av sjukförsäkringen och många människor har drabbats mycket hårt. Vänsterpartiet har hela tiden varit tydliga mot försämringarna och arbetat för en sjukförsäkring man kan lita på.

Tryggheten och det ekonomiska skyddet har luckrats upp av de fasta tidsgränser som regeringen har inför för hur länge man kan ha sjukpenning. Istället för att få stöd skickas många människor fram och tillbaka mellan myndigheter och till och med riskerar att bli helt utan försörjning.

När inte regeringen har velat erkänna de negativa konsekvenserna av sina förändringar, så har Vänsterpartiet tillsammans med andra partier tagit vårt ansvar. Vi har tagit ett flertal initiativ i riksdagens socialförsäkringsutskott för att hantera några av de värsta problemen.

Mot regeringens vilja har vi lyckats ändra reglerna för den prövning som sker vid 180 dagars sjukskrivning. I stället för att prövas mot ”den reguljära arbetsmarknaden” ska prövningen nu ske mot ”normalt förekommande arbeten”. Detta för att åtgärda problemet att människors arbetsförmåga bedömdes gentemot i princip fiktiva arbeten. Begreppet ”normalt förekommande arbeten” ökar även rättssäkerheten eftersom det har använts tidigare och det därför finns en praxis etablerad.

Vi har också drivit igenom att de som har utförsäkrats från tidsbegränsad sjukersättning och saknar sjukpenninggrundande inkomst eller har en mycket låg sådan – de s.k. nollklassade – ska få en ersättning på samma nivå som de hade tidigare.

Eftersom regeringens politik med den så kallade rehabiliteringskedjan inte har lett till att fler sjuka har kommit tillbaka i arbete har vi drivit igenom nödvändiga förändringar i socialförsäkringsutskottet. Från och med den 1 januari 2014 ska alla som är sjukskrivna ha förstärkt rätt till insatser, rehabilitering och uppföljning av detta. Ansvariga myndigheter ska säkerställa att rehabiliteringen genomförs. Om sjukförsäkringen ska kunna bidra till omställning och att människor åter kommer i arbete, krävs både förstärkta möjligheter till rehabilitering och ett förtydligat ansvar för fler aktörer.

Till sist har vi i socialförsäkringsutskottet nu även lagt den utvidgade användning av Försäkringskassans försöksverksamhet med aktivitetsförmågeutredningar på is. Först måste det ske en grundlig utvärdering av den försöksverksamhet som redan har genomförts. Det är viktigt för sjuka personers rättssäkerhet.

Att vi har lyckats genomdriva vissa förändringar innebär inte att vi är nöjda. Vi fortsätter därför att driva vår politik för en mänskligare sjukförsäkring. Den viktigaste frågan är då att stoppa utförsäkringarna. Det avgörande ska vara om man är för sjuk att arbeta. Några fasta tidsgränser som talar om hur länge det är möjligt att få sjukpenning ska inte finnas.

En annan viktig fråga är att återupprätta sjukförsäkringen som en inkomstförsäkring så att den följer löneutvecklingen. De försämringar av sjukpenningen som regeringen har genomfört har inneburit att sjukförsäkringen har gått med stora överskott. Det är pengar som finansierar de stora skattesänkningar som de med högst inkomster har fått. Vi vill att dessa överskott istället ska användas för att förbättra sjukförsäkringen. Sjukpenningen måste därför höjas till 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) under hela ersättningsperioden. Regeringen har sänkt den till 77,6 procent av SGI under det första året och sedan till 72,8 procent. Vi vill också höja den högsta inkomst som kan ge full sjukpenning, taket, från 27 800 till 33 400 kronor per månad.

Regeringens försämringar i sjukförsäkringen grundar sig i en kall människosyn som inte tycks förstå hur sjukdom fungerar. För det är ju så att ingen blir friskare av att bli av med sin sjukpenning, allt man blir är fattig. Sjukförsäkringen måste byggas upp igen så att den ger riktig trygghet.

Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Wiwi-Anne Johansson, socialförsäkringspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Läs vad de andra partierna svarar:
» Moderaterna svarar Monica Armini!
» Socialdemokraterna svarar Monica Armini!
» Miljöpartiet svarar Monica Armini!