Hus i folkets tjänst

Barbro Larson & Eva Wernlid Balkong
Hand i hand med folkhems- och demokratibygget skapades också offentliga mötesplatser, byggnader som var tillgängliga för alla och dessutom vackra. Att de också varit en viktig faktor för demokratins framväxt är nog lite bortglömt.

Barbro Larson, journalist och arkitekturskribent, och Eva Wernlid, fotograf, har rest landet runt och besökt femton olika ”hus i folkets tjänst”. Det är Folkets hus, kulturhus, teatrar, kyrkor, stadshus etc. Resultatet är en vacker och tillgänglig bok – precis som husen.
Kända arkitekter, formgivare och konstnärer skapade dem, många hade sin glansperiod på 50-talet. En del av de här folkhemsskönheterna lever idag ett liv lite i skymundan och har utsatts för mer eller mindre lyckade ansiktslyftningar.

Kiruna stadshus t ex har dragit turister sen det invigdes för 50 år sen. Nu ska det rivas och ett nytt byggas på mark som är säker för LKABs maskiner.
Kommers och konsumtion har tagit över som mötesplats på en del håll, som i Bodens Folkets hus där en butiksgalleria dragit in. Och i Stockholms Folkets hus – City Conference Center – ska en del av arbetarkonsten gallras ut. Det är nästan tragikomiskt att den öppenhet som var syfte och förutsättning för de här husen är ett säkerhetsproblem i dagens samhälle. /KM

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

Länk till Adlibris

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021