Flickan och skulden

Katarina Wennstam, Bonniers
En bok om samhällets syn på våldtäkt, ny utökad utgåva.
När Flickan och skulden gavs ut 2002 var den en viktig injektion i den svenska våldtäktsdebatten. Katarina Wennstam satte fingret på en punkt i det svenska lagstiftningen, och i den allmänna diskussionen, där offret och inte förövaren tenderar att bli föremål för granskning.
Tio år har gått och viktiga förändringar i sexualbrottslagen har skett. Även om den reviderade versionen av boken, med 30 extra sidor, ger en tydlig fingervisning om en obegriplig tröghet inom det svenska rättsväsendet och i allmänna attityder kring våldtäkter, där kvinnor kategoriseras som horor eller madonnor. Fortfarande finns berättelser om kvinnliga våldtäktsoffer som inte blir trodda eftersom de burit alltför intagande spetstrosor, som kallas hora under en hel förhandling utan att någon reagerar, eller som förnedras till att under rättegången stå på alla fyra för att bevisa hur den anala våldtäkten gått. Att boken uppstår i en nyutgåva innebär förhoppningsvis att den når en ny generation läsare. /HMT

» SocialPolitik ute 8 mars
» Beställ SocialPolitik nr 1/2013!

Länk till Adlibris

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021