Jag blev överkörd

Men det är samhällets behandling som knäckt mig. Det var inte mitt fel, Reinfeldt. Det var en trafikolycka. Jag var lycklig, frisk och hade ett bra arbete. Livet ändrades på några sekunder.

Text: Ur Upprop www.socialaktion.nu | Bild: Bibbie Friman | Från SocialPolitik nr 3/2012 | Prenumerera

Jag blev överkörd av en bil hösten 2000. Över benen, mest tog ena foten skada då hela fotleden krossades. Med fantastiskt duktiga läkare lyckades jag få behålla mitt ben och efter lång rehabilitering och flera operationer kan jag använda benet och även min mest skadade fot.
Då jag alltid varit en mycket aktiv och social tjej tvekade jag aldrig att kämpa stenhårt för att kunna komma tillbaka.

Arbetsträningar, rehabiliteringar, utbildningar – varvat med nya problem med mitt ben. Följen blev ännu mera utredningar, läkarundersökningar, mediciner och nya tidsbegränsade sjukbidrag.
Med flera års smärtor där varje steg skär som knivar och bränner som eld spred sig värken i kroppen. Jag har ofta hemskt ont i ryggen och ena höften. Alltid ont i nacken och ner i armarna.
Det är svårt att sova fast jag fick sömntabletter och är tvungen att ta Tramadol mot värken. Jag glömmer bort vad jag ska göra fast jag antecknar på lappar hela tiden.

Jag har försökt i så många år att komma tillbaka men varje steg framåt blir likaväl ett steg tillbaka, hur mycket jag än försöker. Uppsägningen från mitt jobb drevs igenom i februari i år. Då var redan mina stämplingsdagar slut eftersom man är tvungen att använda dom när man blir utförsäkrad.

Jag har rasat ihop många gånger de här åren. All denna smärta, all besvikelse kunde tydligen knäcka den starkaste… Den knäckte mig, fast jag varit så stark och positiv som person. Panikångestattacker, depressioner och ångest. Mitt liv och väldigt många andras har gått, ursäkta men åt helvete.

Det är svårt att hålla tårarna tillbaka när jag nu sitter här och skriver. Snart tolv års kamp. Det hjälper inte hur mina läkare skriver intygen. Försäkringskassan struntar i det. Hon från Karlskrona som utförsäkrade mig sa ”bara för att du blivit överkörd innan behöver väl inte det betyda att du är överkörd nu”.

Hon var så elak och cynisk och borde inte arbeta med människor alls. Jag bad henne be deras försäkringsläkare att titta på mitt ärende innan hon tog beslut. Då svarade hon ”Jag bedömer att det inte behövs”.

Hur kan hon veta det, undrar jag???

Ikväll sitter jag och ser på ett stort bord fullt av pappershögar från läkare, försäkringskassa, arbetsförmedling, försäkringsbolag, psykologer med flera.

Hur ska jag gå vidare när inte tankarna fungerar längre av stressen? Jag kollapsar hemma bara jag varit en stund i affären. Känslan att vara misslyckad. Det var inte mitt fel, Reinfeldt. Det var en trafikolycka. Jag var lycklig, frisk och hade ett bra arbete. Livet ändrades på några sekunder. Är man statsminister borde man ha så pass mycket intelligens att man förstår det.

Jag har mist bägge mina föräldrar, de dog efter lång tids cancersjukdom. Mor i 50-årsåldern i bröstcancer och i våras min far i tarmcancer, på tröskeln till att bli pensionär. Mitt i mitt eget elände har jag hjälpt dom så gott jag kunnat. Jag har inga syskon.
Utan mina snälla hjälpsamma barn hade jag givit upp.

Jag orkar inte mer, jag orkar inte själv, jag orkar inte vara utförsäkrad längre. Utförsäkrad och så kallat frisk fast jag ska göra en ny operation i min fotled så fort jag orkar beställa en tid. Oj, jag glömde en operation, den i ändtarmen nu till hösten. Det är ju bara en djup spricka, som inte kunnat läka på grund av all oro och dålig stressmage.

Det är svårt att sammanfatta 12 år här. Det kunde lätt blivit en bok. Hat har aldrig varit min grej men jag hatar verkligen Alliansen. Snälla Ni, hjälp oss andra som haft oturen att bli sjuka och arbetslösa.

Vänliga hälsningar!
promised at live.se

Upprop
Projektet SocialAktion.nu är ett samarbete mellan SocialPolitik och flera brukarorganisationer med stöd av Arvsfonden. Syftet är att ge röst åt människor med erfarenhet av marginalisering och diskriminering.

Uppropet Berätta hur du har det! initierades av en av deltagarna, med egen långvarig sjukskrivning och arbetslöshet.

Uppropet har samlat en mängd berättelser som visar hur skört livet är och hur viktigt det är med skyddsnät och ett samhälle du kan lita på.

Vi sammanställer nu alla berättelser för att överlämna till den pågående Socialförsäkringsutredningen.
www.socialaktion.nu

SocialPolitik nr 3 2012
Denna artikel finner du i Socialpolitik 3-2012
– Andra artiklar ur samma nummer:
» Vetenskap och kultur i skolan
» Visst har vi råd med en bra äldreomsorg!
» Inte vårt fel att jorden föröds, eller?
» Linus utan det stöd han har rätt till

Beställ en prenumeration »

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021