Usla arbetsvillkor i Ungern

En ny rapport från den europeiska kampanjen Make-IT-Fair visar att ungerska elektronikarbetare som producerar för Samsung och Nokia inte tjänar mer än 2 000 kronor per månad och arbetar upp till 72 timmar i veckan, ibland utan övertidsersättning.
– Även de arbetare som har de högsta inkomsterna tjänar inte tillräckligt för att försörja sig och sina familjer, inte ens om båda föräldrarna arbetar, säger rapportförfattaren Zsófia Perényi på organisationen Association of Conscious Consumers (ACC) som skrivit rapporten på uppdrag av Make-IT-Fair.
En grupp arbetare som är särskilt utsatta är de tillfälligt anställda. Under högsäsong så utgör dessa upp till 60% av den totala arbetsstyrkan. I vissa fall är kontrakten på bara några dagar vilket leder till mycket otrygga levnadsvillkor för deras familjer.

Ungern har blivit det viktigaste europeiska tillverkningslandet för elektronik i Europa. De viktigaste argumenten för att tillverka i Ungern är de förmånliga skatterna, de relativt sett låga lönena samt ett sk ”tidbanksystem” som gör det lagligt med arbetsveckor på upp till 72 timmar – ofta utan övertidsersättning.
Länk till rapporten.

Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021