Alkoholism farligare för kvinnor

Kvinnors hjärnor skadas snabbare vid överkonsumtion av alkohol än mäns hjärnor, enligt en ny svensk studie vid Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet som tidningen Modern Psykologi redovisar. Redan efter fyra års överkonsumtion av alkohol har serotoninsystemet (som styr impulskontroll och sinnesstämning) försvagats med 50 procent hos kvinnor. För män tar det tolv år innan läget är lika allvarligt.
– Våra resultat talar för vikten av att ställa frågor för att tidigt upptäcka förhöjd alkoholkonsumtion, speciellt hos kvinnor eftersom förloppet är så snabbt, säger Ulf Berggren, docent i psykiatri vid Sahlgrenska akademin.
Läs mera här.

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021