Tron på allas lika värde

 

LEDARE dec 2011: I tider av ökande klyftor är det givetvis provocerande att envisas med att tro på alla människors lika värde. Men det är det som genomsyrar många av artiklarna i SocialPolitik nr 4/2011, inte bara i intervjun med Helle Klein (sid 8). Tanken finns i Jacqueline Hellmans bilder av sin nära vän Cizzi (sid 12). I Rebecca Anseruds kamp mot fördomar kring psykiska funktionsnedsättningar (sid 30) och Anna Jara De Corinas rätt att flytta hemifrån (sid 26).
Det blir inte lika självklart i artikeln om droghandeln i Oslo – särskilt inte sett med svenska ögon (sid 18). Är missbruk och missbrukare mitt i city ett utslag av en tro på alla människors värde eller bara dubbelmoral?

Det blir mera givet när Soheila Fors formulerar problematiken kring så kallat hedersrelaterat våld och restriktioner (sid 4). ”Skräcken för att verka intolerant och trångsynt gör att Sverige accepterar beteenden som är ytterst intoleranta och trångsynta,” anser hon. Men det är svenska lagar och FN:s mänskliga rättigheter som gäller. Ingen flicka ska behöva känna sig tvingad att kasta sig från sin balkong, knuffad eller inte knuffad. Basta!

Däremot skulle vi gärna se ett helt annat begrepp än heder i det här sammanhanget. Heder och hederlighet ska man vara rädd om och värna. Det vore bättre att säga skamrelaterat våld. Restriktionerna bygger på att den som har makten över andra skam- och skuldbelägger för att utöva sin makt.

En spännande nyhet slutligen SocialPolitik och Föreningen Socialpolitisk debatt som står bakom tidningsutgivningen har fått 916 000 kronor från Allmänna Arvsfonden för projektet Social Aktion under 2012. Tillsammans med Unga rörelsehindrade, Stiftelsen Gyllenkroken och Socialarbetare för social aktion i Göteborg och Basta i Nykvarn ska vi kunna vidareutbilda oss tillsammans i skrivande, retorik och IT. Något vi återkommer till under 2012.
Följ det och mycket annat i SocialPolitik.

Du vet: Prenumerera! Hjälp oss värva nya läsare/prenumeranter! Stöd en oberoende socialjournalistik.
Och ha en strålande fin vinter!

Maria Wallin, chefredaktör, SocialPolitik

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021