Man och chef = sant

I Sverige är bara 22 procent av cheferna i privata företag kvinnor. Samma andel som 2007. Det gör att Sverige halkar ner från plats 14 till plats 24.

Filipinerna ligger bäst till med 47% kvinnliga företagschefer, Ryssland på andra plats med 42% följt av Thailand på 38% av 34 granskade länder (hela listan).
I Stockholm har kvinnor 30% av platserna i ledningsgruppen. I Göteborg är motsvarande siffra 23% och i Malmö 22% – samma som rikssnittet. Utanför de tre storstäderna har kvinnorna bara 17% av platserna i ledningsgruppen.

Av de 400 undersökta företagen har åtta procent en kvinna som VD. I Stockholm är den siffran 20% och i Göteborg två procent. 30% av de intervjuade företagen har en kvinnlig CFO (ekonomichef) – det vanligaste toppjobbet för kvinnor i undersökningen.
Sju procent av marknadscheferna är kvinnor, fem procent försäljningschef. 
    

Undersökningen har gjorts under oktober-november 2008 med 7200 företagsledare till privatägda företag i 36 länder. I Sverige har 400 medelstora företag mellan 50-500 anställda intervjuats. Undersökningen genomförs av Experian Business Strategies Limited. 

Undersökningen startade ursprungligen 1992, då med europeiskt fokus, men är sedan 2003 global.

Grant Thornton är ett revisions- och konsultföretaget inriktat mot ägarledda företag. 
 

 
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021