”Sömn en viktig del av läkningsprocessen”

A är en av de kvinnor som deltar i forskningsprojektet Jämlik vård för kvinnor i hemlöshet. Hon har oftast, men inte alltid, blivit bra bemött de gånger hon sökt hjälp efter en misshandel.

Såhär berättar hon själv:

”Mitt första möte på mottagningen för våldtagna var ok, däremot var mitt återbesök så mycket sämre. Jag träffade en sköterska som prompt vill ha en student med sig. Jag var traumatiserad, jättestressad och mådde fortfarande så dåligt, hade knappt sovit på flera månader. Notera att detta var drogfria månader utan sömn. Jag bad om att få en fungerande sömnmedicin vilket var totalt omöjligt på grund av mitt tidigare dokumenterade tunga missbruk. Just i det sammanhanget efter vad jag varit med om några veckor innan återbesöket, hade jag önskat att de sett till min situation och mitt behov av sömn i stället för mitt tidigare missbruk och risk för återfall. Sömn är en otroligt viktig del i läkningsprocessen. Även på sår som inte syns utanpå.

Självklart slutade det hela med att jag självmedicinerade igen. Efter samma händelse sökte jag även hjälp hos en läkare på min vanliga vårdcentral. Läkaren trodde att jag ljög för honom när jag berättade vad jag blivit utsatt för, han skrev dock ut icke narkotikaklassad sömnmedicin som inte alls fungerade.

Den våldtäkt och misshandel som läkaren på vårdcentralen misstrodde, polisanmälde jag ett dygn efter att jag blivit utsatt och anlänt till ett skyddat boende  för kvinnor. Utredningen blev dock nerlagd med motiveringen att de inte lyckats identifiera min våldsutövare. Detta trots dna- bevisning och utpekande av gärningsmannen i fotokonfrontation. Mannen är dessutom tidigare dömd och välkänd av polis. Jag lämnade också mina lägenhetsnycklar till utredaren hos polisen, för att de skulle kunna gå in och gripa honom omgående.

Senast kom jag till akuten på Södersjukhuset. Jag fick träffa en underbar sköterska som tog hand om mig hela vägen. Det enda jag kände mig kränkt över, var när jag träffade en annan sköterska som skulle dokumentera alla skador efter misshandeln. Jag hade inte haft mens på flera månader och bad att få göra graviditetstest varpå hon oavbrutet propsade på att jag absolut skulle göra abort om jag var gravid med tanke på vad det barnets far just utsatt mig för. Detta trots att jag upprepade att jag i så fall kommer att lämna honom och ta hand om barnet själv. Nu visade sig graviditetstestet negativt. Men jag hade uppskattat om hon respekterat valet att inte göra abort utan vidare diskussion.

Jag vill passa på att rosa socialhandläggare i både Kista och Farsta som har jobbat för mig de senaste fyra åren. Utan dom änglarna omkring mig hade jag antagligen varit död och begravd, tack för att ni alltid trott mig, alltid funnits tillgängliga och hanterat varje tillfälle blixtsnabbt. Ni har verkligen räddat mitt liv mer än en gång!”

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021