1968 förändrade samhället på sikt

1968: revolternas år av Martin Ericsson ger en saklig beskrivning av vad som hände främst i Sverige. Det mest uppmärksammade var kårhusockupationen i Stockholm och protesterna mot tennismatchen mellan Sverige och Rhodesia i Båstad. Den allmänna vänsterradikaliseringen nämns men behandlas inte djupgående.

Var det samhällsomstörtande? Svaret är nog nej, i varje fall inte i Sverige. Det revolutionära tunnades snabbt ut och ledde sällan till våldsamheter trots att polisen ofta använde mer våld än vad som krävdes.

Ute i Europa var genomslaget större och också långt mer militant. Boken har bara Sverige i fokus så studentrevolten i Europa kommer i skymundan. 

Om det inte var så dramatiskt 1968 så förändrades ändå samhället på sikt. Fröet såddes till den påtagliga radikalisering som ägde rum på 1970-talet, då frågor om världens fattiga, kvinnors rättigheter och arbetarnas inflytande över produktionen blev viktiga. Senare kom en backlash när näringslivet mobiliserade mot särskilt löntagarfonderna.

Boken ger föga av den dynamik som kom att prägla debatten. Vill man få mer av känslorna som låg bakom får man gå till skönlitteraturen och konsten.

1968: revolternas år
Martin Ericsson
Historiska media

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021