”Varje person behöver en konkret handlingsplan”

SLUTREPLIK Det är glädjande att Myndigheten för Delaktighet/MFD i sitt svar på vårt inlägg om att stärka funktionshinderperspektivet inom Försvarsmakten, visar att deras inställning i sakfrågan är att krisberedskap är en prioriterad uppgift. Ändå vill vi poängtera några saker. MFD pekar på en undersökning där personer med olika funktionsnedsättningar ”upplever hinder, oro och osäkerhet inför eventuella framtida kriser”.

Det viktiga är att visa att det finns en konkret handlingsplan för varje person i landet där varje person vet exakt vad den ska göra i händelse av en kris eller när kriget kommer. Till exempel vilket skyddsrum eller säker plats man ska bege sig till, vad man ska ha med sig, vem som hjälper mig att komma dit och vem som kommer att möta och hjälpa mig där. Skyddsrummet eller annan säker plats måste vara tillgängligt och säkert för just den personens behov. Det är detta som återstår att genomföra.

Här är vi gärna behjälpliga med kunskap och erfarenheter och vi är övertygade om att den övriga funktionsrättsrörelsen har samma uppfattning.

Jörgen Lundälvdocent i socialt arbete och funktionshinderforskare vid Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
Per Olof Larsson, medlem i DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet i Göteborg
Robert Kindberg, ombudsman, DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet, Göteborgsavdelningen

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021