Ögonblicksbilder från hemtjänsten

Att jobba inom hemtjänsten är ofta tufft, men det finns mycket fint i arbetet. Bland annat att bli inbjuden till någons vardag och dela smärtor och glädje med en till en början främmande människa. Det är svårt att beskriva innebörden av jobbet, men Sara Krondahl lyckas bra i sin diktsamling Som uttrarna.

Sara Krondahl beskriver hur hon stoppar om ett par när det lägger sig för natten. Från en sådan ögonblicksbild kommer samlingens namn, från att paret håller hand när de somnar in likt uttrar gör.

Själv känner jag igen många av situationerna och texterna väcker minnen från min egen tid i hemtjänsten.

Sara Krondahl har ett öga för detaljer som är viktiga, och fångar dem med både värdighet och viss dramatik. Vissa personer och öden får vi följa genom flera dikter tills de lämnar jordelivet eller flyttar in på äldreboende och därför inte behöver hemtjänsten längre. Det ger diktsamlingen ett större narrativ, tillsammans med berättarjagets resa från timvikarie till tillsvidareanställd och slutligen valet att sluta.

Ett visst fokus finns även på arbetsförhållandena inom yrket. Snabba besök in och ut genom ytterdörrar, stress att komma fram i tid för att få ihop schemat och chefens vakande kontroll över tidsförbrukning.

Vi skenar mellan brukarna
dom ligger kvar i sängen
tills vi hinner ta upp dom
dom ligger kvar på golvet
tills vi hinner ta upp dom

Nidbilden av hemtjänsten består av ont i ryggen, stress, förväntan att vara på två ställen samtidigt, låg lön och personalbrist. Nidbilden stämmer. Det finns ingen anledning att skönmåla en verklighet som är eftersatt. Välfärdens politik blir praktik i dikterna.

Poesins fragmentariska och upphuggna perspektiv passar ett yrke som bygger på korta besök och tidspress. Förutom Krondahls dikter, har också utkommit Linnea Swedenmarks diktsamling En natt kidnappar jag alla mina hemtjänstkunder i en stulen buss (Lil’lit 2020) och Elliot Barons kortprosa Vi kommer med hjärta hem till dig (Lil’lit 2021). De återger liknande sätt ögonblicksbilder från sin egen och andras vardag.

Som uttrarna liknar dessa två föregångare, men Krondahl skriver dock fram skarpa bilder ur hemtjänstens vardag. Under läsningen blir jag känslosam, minnen och människor jag har varit hemma hos kommer tillbaka till mig. Diktsamlingen agerar röst åt yrkesgruppen och kan uppmärksamma de oerfarna om verkligheten inom yrket.

Sara Krondahl fångar med det direkta språket också det vackra i yrket. Ömheten i att vilja göra skillnad hos någon som har det svårt och de fina glimtar av det emotionella arbete hon är anställd att utföra.

Henrik Schedin

Som uttrarna
Sara Krondahl
Vendels förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021