”Wow för Göteborg”

Under hösten 2023 reste jag för första gången till Göteborg. Jag kom ditt 23.00, tåget en timme försenat från Stockholm. Natt, mörkt, kallt, lite regnigt. Några passagerare lämnade tåget och jag hann fråga en av dem hur man hittar till kommunala transporter och jag fick skynda på eftersom de hade bråttom.

Jag är en hemlös kvinna och jag har bara en telefon som man kan ringa med utan internet eller GPS. Men redan i Stockholm hade jag studerat Göteborgs karta och lite grann memorerat hur jag skulle ta mig till hotellet där jag ska sova. Jag blev visad var spårvagnsstationen är och jag visste vilken station jag skulle gå av. Jag väntade och det kom en spårvagn som jag fick åka med till rätt station. Men ops ingen är ute på gatan, alla sover, hela staden är tom. Men jag rör mig i den riktningen som jag har memorerat tidigare. Enstaka bilar passerar, plötslig kommer en cyklist, men han kör förbi utan att stanna trots att jag viftar till honom. Jag går vidare på den tomma gatan.

Plötslig dyker det upp ett kärlekspar som förklarar för mig hur jag ska röra mig vidare. Jag svänger i rätt inriktning och fortsätter min väg framåt. Sedan träffar jag en hundägarinna som hjälper mig sista biten och nu är jag framme vid hotellet. Jag lägger mig då jag ska till konferensen som börjar väldigt tidigt och jag vet att det tar en timme ungefär att resa dit.

Vaknar nästa morgon och ger mig av till konferensen. Medan jag åker tittar jag runt omkring mig från spårvagnens fönster. Och vad ser jag under dessa två dagar när jag åker till och från konferensen?

Jo, jag ser en vacker stad och det är inte bara ord, det är överraskande trevligt i verkligheten. Breda gator, så breda att det finns plats för två linjer spårtrafik, fyra rader totalt för transporttrafik, två linjer för cyklar, två trottoarer och på varje sida vid bostäderna enorma ytor för grönska, blommor och buskar, träd. Till och med kaféer ryms där. Och vilka pampiga byggnader från tidigare sekler, arkitektoniska kyrkor, ståtliga hus, kanaler, broar och låga gjutjärnsstaket, parker, frisk luft och bris från havet.

Vad kan man säga?

Wow allt detta heter Göteborg! Synd att jag kunde inte uppleva mer av staden också som gående på dessa fina gator men jag vill bjuda in alla som inte har varit i Göteborg:
Åk dit och spendera några dagar där, det är absolut värt resan.

Konferensen som jag var på? Ja den handlade om idéburet och socialt byggande.
Jag hade 8 kilo material med mig tillbaka till Stockholm.

Text: Irina Bagley

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021