Slutreplik: Från ord till handling – en levande historia om ordet som föll mellan stolarna

Min glädje över repliken inifrån Socialstyrelsen är stor. Det är hedrande att sakkunniga personer deltar i samhällsdebatten. Långt ifrån alla debattinlägg får repliker i de traditionella medierna.

Karin Flyckt och Stina Isaksson skriver att de är ”väl medvetna” om att ordet handikapp fortfarande används när hänvisningar görs till förordningen i fråga. Det är ett gott tecken att saken inte har fallit i glömska och att de båda sakkunniga nu befinner sig på samhällsnivå där frågan kan få spridning och vidare opinion föras om Socialstyrelsens egen termbank.

Det är sunt för termbanken och dess utveckling men även för öppenheten. Men var ligger bollen nu? Vad säger våra förtroendevalda politiker i riksdagens eget socialutskott? När kommer termändringen att ske? Och när försvinner ordet ”handikapp”?

För mig är detta fortfarande en gåta. Egentligen är det ganska lätt att använda ordet ”funktionsrättsrörelsen”. Organisationen Funktionsrätt Sverige beskriver sig själva som att de organiserar ett antal funktionsrättsförbund. Egentligen borde allt var lätt med en termbank på fickan.

Jörgen Lundälv
docent i socialt arbete och funktionshinderforskare

Här hittar du det första debattinlägget: ”Socialstyrelsens språkbruk av ”handikapp” riskerar ökad stigmatisering”

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021