Psykologisk thriller på turistö

Ulf Kvensler har kommit med en uppföljare till succéboken Sarek, som 2022 belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska debut. Även denna gång har han skrivit en stark psykologisk thriller: Brandmannen.

I Sarek fick vi ta följa med på en otäck fjällvandring som utspelade sig i en av våra största nationalparker med samma namn, men i Brandmannen befinner vi oss mestadels i en annan landsända som också lockar turister, nämligen på Gotland. Efter att ha läst Sarek fick jag en känsla av att jag aldrig mer kommer att fjällvandra, och efter att ha läst Brandmannen får jag en känsla av att inte vilja besöka Gotland. För även fast de bägge böckerna utspelar sig i helt olika miljöer finns det olika psykologiska grepp som känns igen.

Handlingen i Brandmannen börjar någonstans i liten småländsk ort, där huvudpersonen Isak har bott hos sin morfar sedan han var liten och den stora katastrofen inträffade. Sommarhuset som han själv, hans lillasyster och hans mamma befann sig i, brann ner, och Isak var den ende som överlevde. Samtidigt som Isak får vara med om detta hemska trauma försvinner även hans pappa och hör aldrig av sig.

Men Isak får ändå en fin uppväxt hemma hos sin kärleksfulla och omtänksamma morfar, och träffar senare Madde som han blir förälskad i och som flyttar ner till honom från Stockholm.

Tillsammans skapar de ett ekonomiskt knapert, men ändå fint och harmoniskt liv, tills en dag då fadern helt plötsligt hör av sig. Han påstår att han har obotlig cancer och att han vill träffa Isak innan han dör.

Isak är väldigt osäker på hur han ska göra, men blir övertalad av Madde att åka till Gotland för att träffa sin far. Speciellt lockande blir det då de förstår att det är mycket pengar det handlar om eftersom fadern har blivit enormt rik på sin konst.

Liksom i Sarek får vi här möta en psykopat som gör allt för att få igenom sin vilja, denna gång i pappans gestalt. För väl framme på Gotland få vi ta del av ett psykologiskt spel, ett triangeldrama, där gränsen mellan verklighet och dröm suddas ut – ett spel på liv och död. Och för mig som läsare ett balanserande mellan hopp och förtvivlan.

Text: Peter Roth
Författarporträtt: Martin Cederblad

Brandmannen
Ulf Kvensler
Albert Bonniers förlag

Ulf Kvensler har en lång karriär som manusförfattare bakom sig. Han har skapat och varit huvudförfattare till serier som Solsidan, Vår tid är nu och Nattryttarna.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021