Hemlösheten ökar men medierna är ointresserade

Det händer mycket i vårt arvsfondsprojekt Förnya det sociala reportaget.

Vi har skrivarkurser, vi gör radio och vi publicerar en massa texter på det som vi kallar En ny kultursida.

Och så skapar vi opinion runt olika frågor som vi stöter på i projektet.

Människor som lever i hemlöshet och utsatthet har svårt att komma igång med vanligt arbete eftersom de får behålla så lite av pengarna. Sverige bör titta på hur Danmark och Tyskland gör, skrev Fredrik Bergman och Niklas Lindstedt i Svenska Dagbladet. Argument och fakta från debattartikeln har sedan plockats upp av en S-ledamot i en riksdagsmotion som direkt hänvisar till inlägget i SvD.

I Danmark kan den som lever i utsatthet tjäna upp till 40 000 skattefritt varje år utan att lönen kvittas mot försörjningsstödet och andra offentliga bistånd. I Sverige kvittas inkomsten redan vid första intjänade kronan.

På internationella hemlöshetens dag den 10/10 visade vi med statistik i facktidningen Journalisten hur hemlösheten ökar medan antalet artiklar om problemet i svensk dagspress har halverats. Vi saknar journalistik som berättar mer om faktorerna bakom hemlöshet, som förklarar skillnaden mellan social och strukturell hemlöshet och också berättar om framgångsrika lösningar för att råda bot på det här. Vi behöver inte gå längre än till våra grannländer för att inspireras.

Tidningen Faktum nappade och skrev en replik om att dom håller med oss men att de ju finns och gör bra journalistik om de här frågorna.

Visst, tyckte vi i vår slutreplik, men det räcker inte att Faktum och SocialPolitik finns. DN, Svenska Dagbladet., Aftonbladet och Expressen måste också skriva nyanserat och med kunskap. Det räcker inte med att dagspress eller public service har något snyftreportage inför jul, den tid då de flesta artiklar om hemlöshet publiceras. Journalister behöver ifrågasätta sådant som hur det går ihop att vi har en nollvision mot att barn vräks samtidigt som kurvan pekar uppåt sedan 2018 och 345 barn vräktes första halvåret 2023.

Och fler journalister borde träffa de som kommer på våra skrivarkurser och som gör radio – människor med otroliga levnadshistorier, med drömmar och livsfilosofier som bara väntar på att berättas. De kommer att var med på vårt seminarium efter nyår.

Dit kommer vi att bjuda in alla journalister som är intresserade av att diskutera de här frågorna. Vi kommer att presentera nyheter från forskning och från Stockholms akutboenden där stadens segregation syns allt tydligare. Vi kommer att höra om det finns fler som tycker att en etisk kod för sociala reportage vore bra och vi kommer att berätta om arbetssättet Solution journalism. Bland annat.

Är du, eller någon du känner, intresserad av att delta? Mejla gärna ditt intresse till: [email protected]

#fornyadetsocialareportaget

Projektgruppen för Förnya det sociala reportaget. Foto: Anders Löwdin
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021