Spännande om släktforskning

Peter Sjölund är en av Sveriges främsta släktforskare och man kanske kan säga att han är den främsta experten på DNA-släktforskning. Han har bland annat hjälpt polisen att lösa det omtalade dubbelmordet i Linköping genom att söka sig bakåt i tiden för att bygga ett släktnät som slutligen avslöjade mördaren.

Sjölund har nu kommit med fascinerande läsning i den nya underhållande Alla är vi valloner. En bok där han slår hål på många myter när det gäller släktforskning. För hur många gånger har man inte hört – eller rent utav själv tänkt – att den där personen har nog vallonska rötter när den har haft vissa drag som skulle kunna påminna om ett mer kontinentalt utseende.

Författaren inleder med svensk historia och beskriver hur framförallt våra kungar genom släktforskning har försökt, och ofta lyckats med, att göra sig själva viktigare än andra och därmed ge sig själva större makt. Detta beskriver han genom att berätta hur vår egen Gustav II Adolf på detta vis ville avgöra vem som var den mäktigaste härskaren i Norden. Han ger i uppdrag åt professor Johannes Messius från Uppsala att forska om detta. Och Messius är så kreativ att han genom den fornnordiska tiden hittar spår ända in i Bibeln och till och med lyckas bevisa kungens släktskap ända ner till Adam och Eva.

Och vem kan slå något sådant? Jo, den danske historikern Claus Christoffersen Lyschander ställer sig upp i den andra ringhörnan och kontrar med att den danske nykrönte kung Kristian IV minsann också härstammar från Adam och Eva, men att han även är släkt med de flesta furste- och kungahus runtom i hela Europa och därmed mer inflytelserik än Gustav II Adolf. Men vad hjälper detta då Sverige ändå anfaller Danmark 1643 efter några år av forskning och vapenstillestånd. Men i och med detta har nu en ny trend skapats. Allt fler adelssläkter vill göra som kungligheterna och skaffa sig en lång och ärofull släkthistoria, oavsett om den är sann eller inte.

Inom släktforskningsområdet finns det en mytisk släkt som kallas för Buresläkten. Det började med att den unge Johan Bure som föds 1568 blir fascinerad av runor, och reser runt i Sverige och ritar av omkring tvåhundra stenar. Han blir senare intresserad av sin moders släkt, vilket är mycket ovanligt under denna tidsepok då männen var intressantast i släktforskarkretsar. Han börjar intervjua sin mammas släktingar och genom ett otroligt grundligt jobb lyckas han kartlägga denna helt vanliga släkt och dess utbredning i Västerbotten.

Men sedan börjar det spåra ur. Han blir smittad av maktsjukan och genom att lägga till personer som kanske inte ens existerat hittar han anknytningar som leder ner genom århundrandena till den legendariska riddaren Fale Bure. Och vem vill inte tillhöra en släkt med så intressanta personer. Och därmed har en falsk släktkrönika skapats som senare under århundrandena spätts på och förvanskats än mer. Tills Peter Sjölund börjar upptäcka att det är något som inte stämmer.

Detsamma gäller även det här med att vara av vallonsläkt. Vem vill inte ha dessa strävsamma, hårt arbetande, kunniga och intelligenta människorna i sina släktled. Det är högstatus det. I boken beskriver Sjölund hur, när och varför vallonerna kom som arbetskraft till Sverige. Han beskriver detta på ett målande och intressant sätt – hur livet tedde sig i järnsmedjorna. Och han lär oss att en stor del av vallonerna inte jobbade som smeder, utan i det mindre glamorösa och hårda yrket kolare bland kolmilorna djupt inne i de svenska skogarna.

Sjölund slår slutligen fast att vi inte behöver hitta kungligheter, valloner eller adliga personer i vår släkt. Det finns så mycket intressanta historier att hitta bland den vanliga allmogen som de flesta av oss härstammar från. Efter att ha lyft fram några sådana historier skriver han:

”Detta är bara ett litet axplock bland alla de personhistorier och livsöden som finns bland vanliga människor i våra släktträd. Historier som ligger i arkiv, tidningar och kyrkböcker och bara väntar på att bli upptäckta. Historier som gör våra anfäder och anmödrar levande. Historier som ger kött på benen till de traditionella släktträden som ofta bara består av en massa namn och årtal. Släktforskning är så mycket mer än bara följa släktgrenarnas vandring genom historien.”

Så är du liksom jag, intresserad av släktforskning, eller kanske tänkt börja med det, tänker jag att du kommer att uppskatta denna bok.

Peter Roth

Alla är vi valloner
Om sanna & osanna släkthistorier i Sverige

Peter Sjölund
Norstedts

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021