Tillgänglig serieroman fylld av humor och värme

Det finns mycket litteratur och texter om funktionsnedsättningar och funktionshinderperspektiv som är svåra att läsa. Det kan bero på att det är mycket fakta och texter som helt enkelt inte kan läsas av alla. Det gäller också forskningslitteratur och till och med populärvetenskapliga texter. Det är synd och säger oss mycket om språkets betydelse.

Men det finns undantag.

Jag har blivit helt överrumplad av Mikael Ross, serietecknare och skräddare i Berlin. Hans serieroman Fallet har nu utkommit på svenska.

Läsaren får möta Noel vars mamma plötsligt drabbas av en stroke och dör. Noel får flytta till ett vårdhem där han möter andra personer med olika funktionsnedsättningar. Fallet är en coming of age-berättelse och innehåller beskrivningar av olika livsområden, känslor och reaktioner, förluster och livsomställningar.

Serieromanen tar med läsaren på en resa fylld med humor, värme och historiska perspektiv. Under två års tid har Mikael Ross besökt staden Neuerkerode och samlat in berättelser och intryck som han sedan tecknat ned. Boken är översatt från tyska till svenska av Linus Kollberg och är lättillgänglig. I serieromanen träder personer med olika funktionsnedsättningar fram.

Noel möter människor som ger honom stöd och han upptäcker nya saker och förhållanden i livet. Därför blir boken också så värdefull eftersom Mikael Ross lyckas fånga livet och att åldras med funktionsnedsättning.

Det här är en bok som varmt kan rekommenderas till alla. Den vänder sig inte till någon avgränsad läsekrets. Texten tillsammans med teckningarna och färgerna skapar värme, engagemang och nyfikenhet. Samtidigt berör den starkt då den lyfter fram existentiella frågor och tankar. Därför vill man inte lägga ifrån sig romanen. Mikael Ross tecknande stärker funktionshinderperspektivet och visar på hur det kan gå till att göra tillgängliga berättelser fyllda med empati.

Det är nödvändigt i tider av otillgänglighet, exkludering, diskriminering och utanförskap. Kamper och bemästring finns i Noels liv och som läsare vill man fortsätta följa personerna i romanen. Kanske Mikael Ross kommer att återvända till staden Neuerkerode i framtiden för en uppföljning?

Jörgen Lundälv, docent i socialt arbete, Göteborgs universitet

Fallet
Mikael Ross
Översättning: Linus Kollberg
Ordfront Galago, 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021