Spännande finansvärld

Hernan Diaz har med Egendom skrivit en ytterst speciell och fantasirik roman som kretsar kring finansvärlden. Det kanske kan låta trist och tråkigt, men jag lovar att så inte är fallet. Och trots att det inte sker några mord eller andra brott är det som att läsa en spänningsroman. Eller som det står på omslagets baksida – det är som att öppna en rysk docka, där lager efter lager lyfts av och nya sanningar avslöjas.

Man kan säga att romanen innehåller tre olika böcker, där den första handlar om den framgångsrika Benjamin Rask och hans hustru Helen, som bara blir rikare och rikare i och med smarta spekulationer på börsmarknaden, men som trots det får ett tragiskt slut. En del av boken där man får ta del av författarens fantastiska historieberättande.

När jag läser den andra delen, som känns lite tråkigare, blir jag både förundrad och till viss del uttråkad. Den är skriven med ett litet torftigare språk och är mera som ett utkast, inte en färdig bok. Handlingen påminner också om den första men det är nya personnamn, och det gör mig förvirrad. Jag är dock glad att jag tog mig igenom denna del och kom fram till den sista tredjedelen, för där föll allt på plats och där fick jag även svaret på gåtan. Precis som en spännande kriminalroman.

Text: Peter Roth

Egendom
Hernan Diaz
Översättare: Fredrika Spindler
Brombergs förlag

Hernan Diaz är född 1973 i Argentina, delvis uppvuxen i Stockholm, men bor i New York sedan tjugofem år tillbaka. Han säger dock själv att erfarenheterna från Sverige är viktiga och att de har påverkat hans skrivande. Han nominerades till Pulitzerpriset för sin debutroman In the distance (2017. Egendom utsågs till en av årets bästa romaner 2022 av New York Times, och nominerades till Bookerpriset samma år.
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021