Utan hopp om tvåstatslösning

Palestiniernas historia är en berättelse om svek. Alltifrån alla deklarationer från tidigt 1900-tal om att skapa en självständig palestinsk stat, västländernas accepterande av Israels mord på och fördrivning av palestinierna 1948 till Camp David och Osloavtalen som åter lovade palestinierna självständighet men som aldrig följdes av reella insatser.

Israel har i ord erkänt palestinierna som ett folk med rätt till en egen stat men aldrig i handling. Politiken har konsekvent gått ut på att skapa ”Eretz Israel”. Alltså att annektera Västbanken, som de kallar Judéen och Samarien, genom nya bosättningar och hinder för araberna att kommunicera med andra områden. Ariel Sharon drog tillbaka några få bosättningar i Gaza 2005 och hyllades av USA som en fredens man. Samtidigt ökade bosättningarna på Västbanken med mångfalt fler.

Den som vanligt spränglärde Ingmar Karlsson ger oss i Folket som inte fick finnas, Palestiniernas historiabedövande fakta på hur lite omvärlden brytt sig om palestinierna. Arabländernas stöd har bara varit retorik och handlat om att stärka sina nationella intressen. Den inre splittringen bland palestinierna har omöjliggjort en enad front. Just den splittringen understöddes av Israel för att förhindra PLO/Fatah att bli starka. Därför skapades Hamas av Israel som en religiös motvikt.

Ingmar Karlsson hyser inget hopp om en tvåstatslösning. En palestinsk stat kommer inte att accepteras av Israel lika litet som en gemensam stat där palestinier/araber kan bli en majoritet. Han befarar att Israel inte kommer att bestå som en demokratisk stat. Fanatikerna – bosättarna och de ultraortodoxa – kommer att ta över.

Intressant är att jämföra med det senaste verket på svenska om Israel-Palestinakonflikten, Johan Berggrens Den perfekta konflikten (Historiska media 2021). Berggren ger visserligen ingen egen lösning men avslutar sin bok med att låta nya, yngre ledare för både Israel och Palestina på 2030-talet hålla var sitt tal där de motiverar varför de enats om fred och självständighet för båda staterna.

Jan Molin

Folket som inte fick finnas
Palestiniernas historia
Ingmar Karlsson
Historiska media

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021