En senegalesisk matskatt

Coura Mbayes matresa började 2015 då hon förlorade ett jobb under dramatiska omständigheter och har nu utmynnat i en kokbok med smaker från Västafrika. Hon har gett boken namnet Teranga som enligt författaren är ett sinnestillstånd, en kulturell skatt som delas av alla senegaleser och som uttrycker en vilja att leva tillsammans i ett heterogent samhälle där olikheter bejakas.

Då, för åtta år sedan när hon blev arbetslös, startade hon en hemmaklubb där människor kunde komma till hennes lägenhet och äta av maten hon lagat. Hon kallade den för Dër Mbissane och den kom att bli en mötesplats för andra människor – men också för henne själv. En plats där hon kunde möta sig själv då allt annat var borta. En ny dörr som öppnades när en annan hade stängts. En svår tid, men som Coura Mbaye idag kan känna tacksamhet för, då den ledde henne till att i dag kunna ägna sig åt något som ligger i linje med den hon är.

Från hemmarestaurangen vidare till en popup-restaurang deltog Coura Mbayes 2021 i SvT:s Bäst i köket, och 2023 vann hon tävlingen Kokboksdrömmen där priset var att få ge ut en bok. Teranga är en mycket fin kokbok med härliga recept på både kött-, fisk- och vegetariska rätter, och som även avslutas med drycker och efterrätter.

Men Teranga är inte bara en kokbok. Coura Mbayes berättar även om sitt hemland Senegal, och om sin familj, där framförallt kvinnorna och speciellt hennes egen mamma, verkar vara den källa där Coura hämtar sin kraft. Boken är också en färgsprakande explosion med fina bilder på maträtter och från den senegalesiska kulturen. Man blir glad av att bara bläddra i den. Vilken tur att Coura Mbaye vann tävlingen Kokboksdrömmen och på det sättet även kunnat berika den svenska kulturen.

Text: Peter Roth

Teranga, Smaker från Västafrika
Coura Mbaye
Bonnier Fakta

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021