”Stoppa rekrytering till gängen: Ge åklagare rätt att meddela skärpt uppsikt och stöd”

Det krävs en ny riktad och förebyggande lag för att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng, där skjutningar förekommer eller uppenbart riskerar att hända. I januari 2018 skrev jag om ett sådant förslag till ny lag som jag menar borde prövas politiskt och juridiskt.

Det handlar om att en allmän åklagare på exempelvis den lokala polisens och socialtjänstens inrådan ska kunna meddela en ung individ i gängmiljön skärpt uppsikt och stöd. Detta ska kunna ske om det bedöms finnas en uppenbar risk att personen kan begå ett framtida våldsbrott eller utsättas för ett våldsbrott. En lag som bygger på samma rättsliga grund som Lagen om kontaktförbud (för att förhindra bland annat mäns våld mot kvinnor) och Lagen om tillträdesförbud (för att förhindra att huliganer hotar och utövar våld i samband med idrottsevenemang).

Den senaste tiden och vid tisdagens partiledardebatt i TV4 blev det tydligt att något har hänt i debatten. Fokus ligger inte längre lika ensidigt på svepande repressiva åtgärder, utan i högre grad på riktade och förebyggande åtgärder. Polisförbundet och den politiska oppositionen vill ha en kriskommission. Under debatten lyftes förebyggande åtgärder för att minska nyrekryteringen till kriminella gäng och nätverk.

Men så mycket konkreta åtgärder har inte framkommit i debatten.

Vilka möjliga restriktioner som innebär skärpt skydd och stöd och som en allmän åklagare ska kunna meddela för en person bör övervägas och diskuteras. Exempel på skydd kan vara fotboja, avlyssning och förbud att vistas på vissa platser. Stödet bör vara individuellt utformat beroende på exempelvis studier och familjeförhållanden. Läs mer i mitt förslag från 2018.

Text och foto: Rolf Jönsson
Fd fältassistent, fd projektledare Supporterkultur och fd idrottspolitisk handläggare Riksidrottsförbundet.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021