- 0share
- E-post
Stig Hansén är god vän med Günter Wallraff. I Wallraffa, ett liv som förklädd umgås de, dricker mycket kaffe och pratar i ett. Om allt Wallraff gjort, vill göra och varför han gjort det. Han berättar om drömmar och förklädnader inför nya jobb. Under tiden får han besök och talar nästan oavbrutet med personer i telefon. Det blir spretigt också med insprängda, ibland kritiska kommentarer från Hansén.
Men ur detta virrvarr växer fram en bild av en djupt engagerad människa som med en aldrig sinande energi tar sig an övergrepp, rasism och girighet som drabbar de svaga i samhället. Wallraff inte bara wallraffar bland uteliggare, skitjobb och som reporter på skandaltidningen Bild. Han hjälper utstötta, människor som drabbats av de orättvisor han påtalat. Han drar sig inte för att kontakta politiker, myndigheter och företag för att få dem att agera och rätta till det elände de orsakat. Han utsätter sig för sjukdomar i kärnkraftverk och misshandel av grekisk polis när han protesterar mot juntans terror.
Vi får en bild av en person fylld av energi trots de skador han ådragit sig i sina avslöjande jobb. Ett hjälteporträtt – om ni så vill – men framför allt av en högst levande människa. Som är starkt medveten om att hans sätt att arbeta alltjämt behövs. För fördomar och girighet frodas fortfarande om än i andra former än när han gjorde sina första reportage som förklädd.
Jan Molin
Wallraffa
Ett liv som förklädd
Stig Hansén
Linelöws bokförlag, 2023

Han har dessutom förklätt sig till munk, telefonförsäljare, uteliggare, svart, vaktmästare, industriarbetare, vapenförsäljare, bagare, demenssjuk … allt för att demaskera samhället. Och hans avslöjanden har fått långtgående följder, både när det gäller lagar och attityder.
ANNONSER
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 31 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021