Riktig mat – riktiga bönder”

Dr Vandana Shiva, indisk fysiker och ekofeminist, inspirerar till samarbeten över hela världen. I dryga fyrtio år har hon arbetat för organisk-ekologisk odling samtidigt som starka krafter motarbetat henne. Nu har hon besökt Sverige.

Den 10e januari i Ytterjärna kulturhus delade Vandana Shiva med sig av sin klokskap. Inbjuden av YIP, Youth Initiative Program – ett holistiskt utbildningsprogram, till två dagars kunskapande. Dagarna avslutades med offentlig föredragning och samtal.

I dryga fyrtio år har Vandana Shiva arbetat för organisk-ekologisk odling samtidigt som starka krafter motarbetat både henne och de odlare som inte vill ha de konstgjorda ensidiga utsäden som kommersiella företag med koppling till kemikalieindustrin, velat sälja. Företag som erhåller subventioner från olika ekonomiskt starka kommersiella intressen.

Vandana Shiva har gett juridiskt stöd i domstolsprocesser mot monopolkapitalister och stora kemijättar. Hon har jobbat som aktivist och med politiker som efterfrågat hennes kunskap, bidragit med sina erfarenheter och tydliggjort internationella strukturer.

Vandana Shiva talar om jordars olika kvalitéer, om frösorter som genom tid anpassat sej lokalt till att bättre klara torka och skyfall, fröer som redan finns tillgängliga. Det högst rimliga vore att ge stöd till lokala odlares önskemål om vad de behöver för utsäde utifrån sin lokala kunskap och utifrån förändrade väderförhållanden. Sjuttio procent av världens basmat, vete, ris och majs, odlas av kvinnor – det är de som ska styra – inte kemijättarna.

I klimatförändringens tidsålder avsätts internationella pengar i omställningsfonder, anpassningsfonder och gröna fonder. De industrier som utvecklar enhetliga konstgjorda frösorter som förutsätter gödningsmedel och medel att bekämpa insekter med, menar att de tar fram gröna produkter och är en grön industri. De argumenterar för att det konstgjorda är nödvändigt för att klara världssvält och vill ha subventioner från de olika klimatfonderna för att få ut sina varor på marknaden. Den mest kända lobbyisten och privata finansiären inom den här industrin i dag är nog Bill Gates som avsätter stora summor till forskning och utveckling av konstgjorda sädesslag där näringsämnen sedan tillsätts i den redan färdiga industriprodukten.

Vandana Shiva ser och förstår, delar med sig och det känns ända in i hjärteroten.

– Vad ska vi göra? frågar en av ungdomarna.
– Organisera odlare under parollen: Riktig mat, Riktiga bönder – ”Real Food, Real Farming”, svarar Vandana Shiva.


Ja, jag vill ha riktig mat, mat som odlas i ett cirkulärt kretslopp och djurhållning utan kraftfoder.

Ewa Larsson
ordförande för Gröna Kvinnor

Att tänka helhet är ekofeminismens jordmån. Dr Vandana Shiva är indisk fysiker, filosof och ekofeminist. Hon blev känd genom sin kamp mot hur Coca-Cola kommersiellt utnyttjande vattentillgångar och förorenade vatten i Kerala, Indien. Foto: Ewa Larsson

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021