Att leva med schizofreni

I När jag var kungen av Atlantis, En liten bok om livet med schizofreni berättar Petter Settergren om sitt liv och om hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Det är en mycket ovanlig bok. Petter Settergren beskriver sitt liv, sitt mående och agerande på ett lätt och flytande språk. Han berättar om sina psykotiska skov, sin galenskap och den vård han beviljas med humor och skarp iakttagelseförmåga.

Ibland är han Jesus och ibland kung av Atlantis. Han slåss mot demoner och kastas mellan hopp och förtvivlan. Men han ger inte upp.

Petter växte upp i en familj med höga sociala krav och ambitioner. Allt gick bra ända tills han som 17-åring följde med föräldrarna till Japan, där pappan skulle jobba. Den press som ett nytt språk och ett nytt skolsystem medförde blev för mycket. Han insjuknade och fick så småningom diagnosen schizofreni.

Han ville bli frisk. Deltog i kurser, sociala aktiviteter och terapier. Tvångsvårdades på psykiatriska avdelningar i olika omgångar. Blev bälteslagd, rymde, slogs och bråkade.

”Psykiatriska avdelningar är aggressionshöjande miljöer”, skriver han ”och någon egentlig vård handlade det inte om, snarare medicinering och förvaring tills man är tillräckligt snäll, foglig och normal för att kunna släppas ut”.

Han har jobbat i perioder, i butik, på kontor och som trappstädare. Han startade en fönsterputsfirma, skulle tvätta alla fönster i hela Sverige för att människor skulle kunna se klarare. En fin ambition!

Men inget håller i längden. Nya skov avbryter längtan efter att bli frisk.

Jag har träffat Petter på Fountain House av och till genom åren. Han strålar alltid av livsglädje och energi och är alltid beredd att dra en rolig historia. Han har kämpat för att bli frisk, men den psykiatriska vården har inte kunnat ge någon annan hjälp än att mildra de mest våldsamma yttringarna, med medicin och inlåsning.

I förord till boken skriver professor Martin Scalling att omfattande forskning pågår, men att man ännu inte vet hur schizofreni uppkommer eller vilken bot som finns.

Petters berättelse borde läsas av alla som vill ha en inifrånbild av hur det är att leva med schizofreni. Jag citerar Martin Scalling;
”det är modigt, klokt, förutseende och framför allt en hjältemodig gärning av Petter att bjuda in läsare i hans värld.”

I dag mår Petter Settergren bra, tack vare ett aldrig sinande stöd och hjälp från sin familj och sina vänner. ”Jag tror inte längre att jag är kungen av Atlantis”, säger han och ler glatt när han signerar ett ex av boken till mig.

I sammanhanget vill jag erinra om filmen Kungen av Atlantis, som gjordes av Petters son, Simon Settergren för några år sedan. Filmen blev långt mer uppskattad än vad Petter och Simon trodde. Den har förutom på biografer, visats i skolor, på vårdutbildningar och på filmfestivaler runtom i världen. ”Det var min sons berättelse”, säger Petter, ”boken är min berättelse”.

Ursula Fogelström har varit redaktör för boken. Den finns att köpa bland annat på Bokus och Adlibris och också på Fountain House, Stockholm.

Gun-Lis Angsell

När jag var kungen av Atlantis
En liten bok om livet med schizofreni
Petter Settergren
Redaktör Ursula Fogelström
Books on Demand

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021