Det bortglömda krigets offer

I Vad lämnade du efter dig? Röster från Jemens bortglömda krig låter den jemenitiska journalisten Bushra al-Maqtari människor som drabbats av det ständigt pågående kriget i Jemen berätta om sina lidanden. Det är korta vittnesmål. Där mödrar begråter sina dödade barn. Där människor lakoniskt beskriver hur de samlat ihop sina barns eller föräldrars kroppsdelar efter raketbeskjutningar.

I Jemen pågår ett så kallat proxykrig, det vill säga ett krig via ombud, där två stater strider mot varandra på en tredje stats territorium. Här är det den USA-stödda saudiarabiska militäralliansen och den av Iran stödda hutumilisen som krigar.

Som alltid blir civilbefolkningen, som sällan är en del av de stridande lägren, offer för en krigföring med raketer, artilleri och flyg vars bomber och granater tycks skickas iväg mot på måfå utvalda mål. Men som urskillningslöst drabbar människor som försöker leva ett normalt liv.

Nu bryr sig världen mindre än någonsin om detta lidande folk. Därför är det extra angeläget att det lilla förlaget Myteri uppmärksammar det bortglömda krigets offer.

Jan Molin

Vad lämnade du efter dig?
Röster från Jemens bortglömda krig
Bushra al-Maqtari
Myteri förlag

Under den arabiska våren 2011 intog författaren och journalisten Bushra al-Maqtari en ledande roll i protesterna mot Jemens auktoritäre president, Ali Abdallah Saleh. Som en följd av detta utfärdade konservativa religiösa ledare en fatwa mot henne, där hon förklarades vara en avfälling. Hon kan inte längre röra sig fritt på Sanaas gator, men har ändå bestämt sig för att stanna kvar i Jemen.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021