Kolonisation nästan helt med våld

Koloniseringen av Afrika är en relativt sen historia. Europeiska sjöfartsnationer som Portugal, Spanien och England sökte vägar till Fjärran Östern på 1400- och 1500-talen. Columbus navigerade fel och ”upptäckte” Amerika. Bartolomeo Diaz seglade 1488 runt Goda Hoppsudden.

Till en början gjorde européerna mest strandhugg och bildade handelsstationer vid kusterna men undvek inlandet. Afrika blev då främst ett centrum för slavhandel. Arabiska köpmän och afrikanska kungar förde slavarna till västkusten och sålde dem till européerna som skeppade dem vidare till plantagerna i Nord- och Sydamerika.

Först på 1800-talet började de europeiska stormakterna intressera sig för hela Afrika. Frankrike besegrade berberna och intog Algeriet. England lade beslag på Egypten, avancerade söderut och blev också mer aktiva i södra Afrika. Tyskland gav sig in i kampen och bildade Deutsch Sydwest (Namibia och delar av Angola) och Deutsch Sydost (Tanzania). Leopold II, kung i Belgien, lyckades genom intriger och stöd till upptäcktsresande som Livingstone upprätta ett eget privat rike i Kongo.

Kolonisationen skedde nästan enbart med våld. Den europeiska militären var långt bättre rustad än lokalbefolkningarna. Särskilt kulsprutor gjorde den överlägsen. Uppror förekom ofta men slogs ner med urskillningslöst våld. Tyskarna slaktade nästan hela hererofolket i Namibia. Värst var förtrycket i Kongo där Leopolds skräckvälde tog död på tio miljoner människor och decimerade befolkningen till hälften. Belgiska Kongo förvandlades till en slavstat. Det kristna missionerandet mildrade något av grymheterna men var dock främst ett led i koloniseringen.

Européerna delade upp kontinenten efter sina intresseområden och ritade kartorna därefter. När afrikanska stater i mitten av 1900-talet började frigöra sig från det koloniala förtrycket ärvde de dessa konstlade gränser vilket ofta ledde till inbördeskrig.

Andreas Karlsson lyckas beskriva denna kusliga historia lättillgängligt och tydligt. Som en introduktion till Afrika av idag är Kampen om Afrika, Den europeiska koloniseringen, användbar och övertygande.

Jan Molin

Kampen om Afrika, den europeiska koloniseringen
Andreas Karlsson
Historiska media

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021