Vägar ut i livet

Efter att ha sett dokumentären Into the storm blir det oerhört tydligt hur viktigt det är med en fungerande välvillig stat och ett omgivande civilsamhälle där det finns utstakade vägar genom livet, kanske till och med att staten eller någon medmänniska direkt tar en i handen och visar vägen.

Jhonny Guerreros växer upp i Chorrillos, i västra utkanten av Lima, Peru. För ungdomarna i stadsdelen tycks möjligheterna vara få. Många måste tidigt hjälpa till att försörja familjen och vägen via kriminella gäng och narkotikan ligger öppen. Chorrillos är också känd som ett populärt tillhåll för surfare och en dag hittar Jhonny en halv surfbräda på stranden. Han ger sig ut i vattnet och blir snart en självlärd talang. Han fångas upp av personer som ser hans begåvning, men samtidigt finns där en stark dragning till den fattiga familjen och vännerna där hemma. Splittringen håller på att omkullkasta en framgångsrik karriär som proffssurfare på världsnivå.

Statens frånvaro i Chorrillos är tydlig. Jhonnys mamma är ensamstående med flera barn då pappan sitter i fängelse och hon har svårt att få ihop pengar och mat för dagen. Ansvaret ligger tungt på Jhonny att lyckas. Alla kan förstås inte bli proffssurfare, men som tur är finns ett närmast oändligt antal sätt där vi kan gå in för att göra vårt allra bästa. Statens och samhällets uppgift är att skapa vägar genom livet, se till att erbjuda oss chanser där vi kan se hur nästa steg leder oss framåt. Inte minst bort från den destruktiva kriminella miljön som kan verka så mycket lättare, som inte kräver lika mycket eget arbete. För det är just den där saken, att vi själva som individer också måste vara beredda att jobba för något, att offra något. Samhället ska ge oss chanser, men ibland måste vi också ta chansen när den kommer och inte bara skylla vår situation på omgivningen.

Jhonny inser detta efter en rad händelser och han får jobba hårt och möter bakslag, men försöker igen. På samma sätt kan alla unga människor vara öppna för att ta sin egen chans eller sina chanser när de kommer, så länge det finns ett samhälle med möjligheter. Om urtillståndet är den starkes rätt, det laglösa våldet och misstänksamheten gentemot omgivningen, då krävs det något extra av den som vill ta sig någon annanstans om ingen statsapparat eller ett fungerande civilsamhälle finns närvarande.

Filmen är full av vackra havsbilder, stora vågor och fräcka vinklar. Att filmen sträcker sig över fem år i Jhonnys liv gör den också intressant då den inte är en återberättelse av en färdig story utan den skildras framåt med oklar utgång.

Hans P A Karlsson

Into the storm/En la tormenta
Smorgasbord Picture House
Adam Brown
Svensk biopremiär 21 januari 2022

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021