Om svensk Europafientlighet

Varför skiljer Sverige ut sig från nästan alla västeuropeiska länder med sin negativa inställning till EU?

Den frågan försöker Per Wirtén besvara i Mitt hemland, Ett utanförskapsområde. Hans tes är att Sverige i allt väsentligt varit ointresserat av Europa. Vi är oss själva nog. Vi vet bäst, den svenska modellen är överlägsen. För det radikala Sverige och socialdemokratin var det efter kriget väsentligast att utveckla välfärden och då var Europas enande inte viktigt.

Wirtén har skrivit många inträngande böcker om Europa. I denna avhandlar han hur svensk politik utvecklats sedan andra världskriget, särskilt förhållandet till Europa. Det blir mer av genomgång av forskning och debattböcker än personliga tankar. Därmed mer överskådligt men fattigare på nyanser.

Sverige dröjde länge med att ta ställning till EG och EU. Först när näringslivet och till exempel Carl Bildt, bland annat i sin bok Hallänning, svensk och europé, drev linjen att svensk ekonomi och företagsamhet skulle gynnas av medlemskap vände också S.

Men nu har pendeln svängt igen. När EU nu blivit mer radikalt och vill bestämma i sociala och arbetsmarknadsfrågor vill inte M hänga med – de vill ju ha så lite statlig styrning som möjligt. Inte heller S vill lämna över makt till Bryssel trots att den kan avse frågor som S själva driver, till exempel minimilöner, kollektivavtal, kontroll av multinationella företag, gemensamma regler för techföretag eller en liten skatt på penningtransaktioner, s k Tobinskatt.

Det är nationalismen som åter blommar. Om den är äkta eller bara rädsla för SD är ovisst. Jag tror som Wirtén att det leder till en destruktiv och kontraproduktiv politik i en värld som blir alltmer global och där diktaturer som Kina och Ryssland blir alltmer dominerande. Ett Europa med rejäla styrmedel behövs som motvikt och för att värna demokratin.

Jag tror att Wirtén fokuserar allt för mycket på Sveriges likgiltighet inför Europa. Den svenska självgodheten gällde inte specifikt Europa utan hela omvärlden. Per Wirtén citerar diplomaten Gunnar Hägglund:
Regeringen har blivit så upptagen av välfärdsstatens viktiga inrikesfrågor att den isolerat sig från de omvälvande förändringarna i omvärlden”.

Men det hindrar inte att Wirténs slutsatser om Sveriges europafientlighet idag är rimliga.

Jan Molin

Mitt hemland, Ett utanförskapsområde
Per Wirtén
Alber Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021