Blottlägger trakasserier av lesbiska

Författaren och journalisten Mian Lodalen har gjort det igen. Hon har synliggjort och gett liv åt en berättelse ur den annars så bortglömda lesbiska historien i sin nya bok Lesbiska ligan.

Det började med den hyllade kärlekshistorien om flickorna Lisa och Lilly som kom förra hösten. De som tog sina liv tillsammans genom att hoppa i vattnet med fickorna fullastade med stenar. Troligtvis på grund av sin förtvivlan över att de i 1910-talets Sverige inte fick älska varandra.

I Lesbiska ligan, nummer två i en planerad trilogi, har Mian Lodalen hunnit fram till 1940-talet och en berättelse som utspelar sig mitt under brinnande världskrig. Vi får framförallt följa Eva och Margit som i början av boken inleder en trevande relation. En kärleksrelation som blir trassligare och trassligare. Och som så småningom drar in andra kvinnor i omgivningen och slutar med en katastrof. Polisen blandas in och då det fortfarande var kriminellt med homosexuell kärlek leder det till åtal för att de ”utövat otukt som mot naturen är” . Naturligtvis får pressen reda på detta och börjar skriva om kvinnorna och benämner dem som en ”homosexuell liga”.

Genusvetaren Jens Rydström uppmärksammade Mian Lodalen på denna sanna kriminalhistoria. Genom omfattande forskning i rättegångsprotokoll och tidningsartiklar har hon lyckats skapa en mycket läsvärd bok. Speciellt slås jag av hur levande dialogen och miljöbeskrivningarna känns.

Kanhända att det vidriga som hände dessa kvinnor ändå hade något gott med sig. För bara ett halvår senare försvann skrivningarna om att homosexualitet skulle vara kriminellt. Men det skulle dröja flera decennier innan myndigheterna slutade se detta som en sjukdom.

Ja, det är många homo- och bisexuella som har fått utstå mycket lidande genom århundradena, och som Mian Lodalen själv har uttryckt det vore det lämpligt att ”svenska staten borde be alla homosexuella om ursäkt”.

Peter Roth

Lesbiska ligan. En sann kriminalhistoria
Mian Lodalen
Romanus & Selling

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021