Förutsägbar biblioteks-feelgood


Jag lyfter på bokpärmen till Camilla Dahlsons feelgoodroman Det lilla biblioteket på Söder och kastas rakt in i händelsernas centrum. Platsen där allt äger rum är alltså det lilla biblioteket på Södermalm i Stockholm, oasen där besökare i olika åldrar kan hämta kunskap, koppla av och finna nya vänner.

Läsaren får stifta bekantskap med bibliotekschefen Katrin och hennes medarbetare Astrid, i ålder med mig. De har just fått ett brev från Kulturnämnden om att deras bibliotek ligger i farozonen för nedläggning. Katrin blir alldeles ifrån sig medan Astrid visar upp en tuffare attityd.

De två startar en namninsamling, sedan tar Katrin kontakt med Kulturnämnden och lämnar över listorna med över tretusen namn som de lyckats samla in. Tidsfristen förlängs med sex månader, ska de lyckas vända skutan rätt igen?

Med gemensamma krafter försöker de nu hitta nya sätt att nå ut till besökare och potentiellt nya låntagare. De använder sig av såväl sociala medier som temakvällar på biblioteket. Parallellt med deras arbete uppstår ljuv musik för flera av bokens huvudpersoner som leder till romanser, både på och utanför bibliotekets väggar. Historiens upplösning avslöjar jag inte mer än att det inte blir någon direkt överraskning.

Camilla Dahlson skriver med ett enkelt språk, i mina ögon som till en yngre publik. Alla detaljerade förtydliganden känns för mig onödiga. Författaren tycks också tro att läsaren inte vet hur sociala medier fungerar. 

Positivt är att kapitlen är korta och att texten inte är ihoptryckt på sidorna. För mig som inte har läst igenom en hel bok på länge känns det som en triumf att ha plöjt igenom denna på två dagar.

Tyvärr var handlingen alltför förutsägbar i mitt tycke för att stanna kvar som en fantastisk läsupplevelse.

Gudrun Ulvar

Det lilla biblioteket på Söder
Camilla Dahlson
Lind & Co

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021