Om folket under krigarkungen

Augustnominerad 2021.

Det har under tidens gång skrivits en mängd böcker om krigarkungen Karl XII. Vissa har gjort honom till hjälte medan andra har menat att han var en katastrof för Sverige. Men Magnus Västerbros Tyrannens tid, Om Sverige under Karl XII, är troligtvis den första boken om hur människorna i landet hade det och upplevde tiden då kungen var ute i fält.

Karl XII kom till makten såsom enväldig kung, eller med andra ord diktator, redan 1697 när han var endast 15 år. Tre år senare drog han ut i fält och kom inte tillbaka till huvudstaden Stockholm förrän arton år senare. Fast då kom han i en kista. Till en början var han en hjälte med stora segrar mot Danmark, Sachsen-Polen och Ryssland. Alla känner vi till slaget vid Narva år 1700.

Vid slaget vid Poltava 1709 vände det och segerlyckan försvann. Men kungen var envis och i mångas ögon dumdristig och ville inte ge upp och förhandla fram någon fred. Han vistades i Osmanska riket i några år och kom sedan tillbaka till Sverige där han bodde i Skåne. Bara för att komma närmare katastrofen i fälttåget mot Norge 1718 där han blev skjuten.

Under dessa arton år gick kungen från att vara krigshjälte, till att bli allt mer tyrannisk, och på grund av sin ovilja att avsluta kriget allt mer avskydd. Under det sista åren var det många som till och med önskade livet ur honom. Under de långa krigsåren hade Sverige blivit utfattigt och så många som tvåhundratusen man tros ha dött i krigstjänst under åren 1700-1721.

Tyrannens tid kommer lagom till 200-årsjubileet av att det tjugoett år långa Nordiska kriget tog slut. Det är den tredje i en serie böcker som behandlar vad författaren beskriver som apokalyptiska händelser i Sveriges historia. Den första, Pestens år, (2016) skildrar pestutbrottet i Stockholm 1710 – händelser som även finns med i Tyrannens tid. Därefter följde Svälten. Hungeråren som formade Sverige, (2018) om de svåra nödåren på 1860-talet och som tilldelades Augustpriset för bästa fackbok.

Magnus Västerbro vill berätta om tidlösa fenomen som farsoter, hungersnöd, krig och förtryck. Det som intresserar honom mest är själva människan. Att beskriva hur människor beter sig under dessa omständigheter. Och det lyckas han med på en fantastiskt sätt i denna bok.

Text: Peter Roth
Författarporträtt: Fredrik Hjerling

Tyrannens tid
Om Sverige under Karl XII
Magnus Västerbro
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

2 Kommentarer

  1. […] prata både ryska och svenska – och som kunde berätta vad de två sidorna tänkte om varandra. Jag vet att Karl XII var en riktig krigarkung och gillade att vara ute med sina män i strid, men jag undrar ändå ifall det kanske hade varit […]  2. […] kretsar efter att ha skildrat Svälten i Sverige under 1860-talet och Sverige under Karl den XII, i Tyrannens tid. Båda har orsakat många svenskars död. Nu dyker Västerbro in i dödens mörka värld. Den […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021