Frispråkigt 1700-tal

Det är Sverige under 1700-talets andra hälft. Gustaf III är konung, och populär sådan. Anna Charlotta von Stapelmohr har gift sig med Elis Schröderheim, en av kungens gunstlingar. Anna blir en del av hovet där nöjen och fester avlöser varandra, liksom hennes älskare och sexuella äventyr. Hos Anna och Elis hålls de förnämsta tillställningar med poeter, musikanter och dans. Bellman är den självklara gästen. Allt är glatt och galej.

Men vad finns under ytan, bakom festerna och skratten. Kanske flyr Anna från sorgen över förlorade barn och barnlöshet? Och vad händer när man faller i onåd hos kungen? Vad återstår då?

Carina Burman har återigen skrivit en historisk roman där hon blandat fakta med fantasi såsom hon själv skriver:
”Detta är alltså en nästan sann skildring av en intelligent, vitter, frispråkig och kvick kvinna från sjuttonhundratalet. Men det är en roman.”

I boken får vi följa hur Anna Charlotta skriver sin egen levnadsskildring under tjugo år, från 1771 fram till december 1790. ”Nu säger de åt mig att sluta skriva. Nåväl. Jag har sagt vad jag velat. Jag har tecknat mitt liv. Det är dags att föda. Jag sätter propp i mitt bläckhorn.”

Tidigare har författaren skildrat samma historiska tid med böckerna Bellman. Biografin, från 2019 samt i romandebuten från 1993, Min salig bror Jean Hendrich, om just Bellmans store konkurrent Johan Henrik Kellgren. Burman är docent i litteraturvetenskap.

Peter Roth

God Natt Madame
Carina Burman
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021