30 års sökande om Frida

Den norska filmaren och författaren Nina F. Grünfeld visste inte så mycket om sin fars historia. Det han berättat var att han var av judisk härkomst och blev placerad i en kristen fosterfamilj i Prag som mycket ung. För att han skulle undkomma nazisternas utrotning skickades han som sjuåring 1939 som en av några få utvalda till Norge.

Men vem var hans mamma och tillika Ninas farmor? Och varför lämnade hon bort sin son? Hur såg hon ut och hur klarade hon sig under naziockupationen av Tjeckoslovakien. Ja, det var några av de frågor som gjorde att författaren redan tidigt började forska i släktens historia. Men det var inte lätt och det tog många år att forcera människors ovilja att öppna upp arkiven i de länder som nu är Tjeckien, Slovakien och Ungern. Men efter cirka trettio års sökande lyckade Nina Grünfeld till sist samla ihop material som var tillräckligt för att berätta historien om sin farmor Frida. En kvinna som det visade sig levde ett kringflackande liv i Centraleuropa som prostituerad, som misstänktes för spioneri och som också tvingades lämna bort sin son Berthold – som senare kom att bli en av Norges mest kända psykiatriker.

I förhörsprotokoll och domstolshandlingar hittar författaren ledtrådar och information och genom dessa har hon skapat en mycket intressant levnadshistoria, nästan som en spänningsroman. Boken är också fylld med mycket historiska fakta kring vad som hände med det Habsburgska väldet och dess upplösning efter första världskriget. Skildringar som gör att jag även får mycket större förståelse av varför det är som det är idag i detta område.
Alltså – en mycket läsvärd bok!

Peter Roth
Copyright/fotograf: Johs. Bøe

Frida
Min okända farmors krig

Nina F. Grünfeld
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021