Om Mumintrollens skapare

Filmen Tove utspelar sig i Helsingfors i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet. Den fokuserar på Tove Janssons passionerade kärleksrelation till konstnärkollegan Vivika Bandler, men belyser också hennes konstnärskap och starka vilja att leva ett självständigt liv.

Tove var dotter till en berömd skulptör, Viktor Jansson. Han ville att Tove skulle gå i hans fotspår. Men Tove följde sin egen väg. Hon målade visserligen, men betydligt större intresse ägnade hon åt mumintrollen.

Genom trollen och deras liv gav Tove uttryck åt sin syn på världen och de människor som omgav henne. Här uttryckte hon vänskap, saknad och melankoli, men också spänning och äventyr.

Tove gjorde ingen hemlighet av sin passionerade förälskelse i Vivika Bandler. Men relationen fick ändå hållas hemlig. Homosexuella relationer var inte tillåtna och Vivika var dessutom gift.

Hemligheten uttrycks bland annat i att Tove och Vivika blev Tofsan och Vifslan, två figurer i muminvärlden som hade ett eget språk.

Filmen fångar den förbjudna passionen på ett mycket trovärdigt sätt och Alma Pöysti är övertygande i rollen som Tove. Speglingen av det ystra kultur- och konstnärslivet i dåtidens Helsingfors och delvis i Paris känns äkta. Filmen är klart sevärd. Vi kan hoppas på en uppföljning om Toves fortsatta liv.

Gun-Lis Angsell

Tove
Regi: Zaida Bergroth
Biopremir 26 februari

Alma Pöysti som Tove Jansson och Krista Kosonen som Vivika Bandler i filmen Tove.
Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021