Trubbel livet igenom

I Jan Malmborgs välartikulerade biografi Trubbel: berättelsen om Olle Adolphson hittar jag citatet: ”jag minns det redan”. Gösta Ekman flämtade fram orden mellan skrattanfall under ett vått kalas på Österlen. Oklart vad han mindes men en motsägelsefull man som hette Olle iförd trilbyhatt var också en humorist.

Hipsterfavoriten trilbyhatten satt på sextiotalet oftast på en framgångsrik försäljningsingenjör i betongbranschen. Men skicklige gitarristen och visdiktaren Adolphson klev in bland baskerförsedda lutister och yxade ut sin egen nisch i svensk vistradition – den sparsmakade visan, med allt det väsentliga mellan raderna.

Ut ur skuggan av sin skådespelande far Edvin tog sig Adolphson fram bland krogarna, till positionen som häcklaren av rekordårens rivningsraseri. Visst kände han Hemmingway. Och Hjalmar Mehr.

Malmborg har en tacksam uppgift och följer tråden om ett rörigt privatliv, om kvinnorna och barnen, om spriten, varligt. En sann berättelse blir en skröna och en resignerad herre reser mycket fel och sätter sig på tåget hem till Stockholm exakt noll och tjugofem.

Biografin kan bli en recension av ett vilsen livsresa men Malmborgs porträtt visar utan att döma hur sveket går igen i nästa generation. Och sin illa lärda läxa till trots sökte Adolphson läkning och vi som lyssnar recenserar oss själva i hans texter. ”Resan hem” från ”Trubbel” glömmer vi aldrig.

Mikael Österberg

Trubbel: berättelsen om Olle Adolphson
Jan Malmborg
Albert Bonniers förlag


image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. Trilbyhatten i tiden – SocialPolitik den 8 dec 2020 kl 14:10

    […] Albert Viktoria Museum shop, publicerad på Flickr och Wicker Paradise blog.Läs här också en recension av Trubbel: berättelsen om Olle Adolphson, av Jan […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021