Alexandra & Evangelos har fått ett hem

Efter sju-åtta års hemlöshet har Alexandra och Evangelos äntligen fått en lägenhet där de kan bo tillsammans.

Vägen för Alexandra och Evangelos har varit minst sagt krokig, något som SocialPolitik tidigare berättat om. Vid ett tillfälle de senaste åren i hemlöshet erbjöds de ett akuthärbärge som tog emot par, men efter en vecka blev de av med boendet på grund av att de tog in några tillhörigheter – här fick enda ägodelarna vara lite kläder. En annan gång fick de avslag från Socialförvaltningen på möjligheten att bo på hostel, för att Evangelos missat att komma på ett inbokat möte. Varken Evangelos eller Alexandra fick heller då försörjningsstöd trots att Alexandra inte missat något möte. När hon undrade varför hon fick avslag trots att hon skött sina åtaganden fick hon svaret att det beror på att ”de bor tillsammans”. Men de bodde ingenstans.

Alexandra och Evangelos
Alexandra och Evangelos har fått en lägenhet genom Bostad Först.
Foto: IngelaS

För drygt fyra månader sedan erbjöds paret till slut en lägenhet i Rinkeby. Inledningsvis hade de inga pengar att betala hyran med, då enligt överenskommelse pengar till denna skulle skickats från Socialförvaltningen till Bostad Först, för att man inte litade på att pengarna annars skulle gå till hyran. Detta gick Alexandra och Evangelos med på. Men hyran blev inte betald, varken den första eller andra månaden i nya lägenheten. När Evangelos undrade vart pengarna tagit vägen fick han beskedet att handläggaren på Socialförvaltningen sagt upp sig. Vidare att de fått avslag på utbetalningarna då de inte medverkat i planeringen, fast överenskommelsen vid nätverksmötet var att Socialförvaltningen och Bostad Först skulle lösa detta ”utan mellanhand”. Till slut upptäcktes att Alexandra och Evangelos inte gjort något fel, och nu kan de äntligen njuta av hemmet tillsammans.

Alexandra berättar om sina upplevelser under åren som hemlös; bland annat hur hon kastats ut ur parker när hon försökt sova på en bänk, trots att ingen blivit störd. Resan har varit lång och tuff.

”Myndighetspersoner som ska jobba med människor som har farit illa i livet behöver ha förmågan till medmänsklighet, vi behöver inga översittare som nedvärderar oss” säger Alexandra. ”Utan rätt person på rätt plats kommer aldrig relationen mellan socialtjänst och drabbade att förbättras”.

Evangelos instämmer. ”Man ska ge alla människor en chans, inte ha förutfattade meningar. Respekten man kräver ska man förtjäna”.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021