Alternativ fortsättning på Saudiaffären

Den som läser en deckarserie i takt med att böckerna kommer ut kan gå miste om nyanser i storyns karaktärer då det kan gå lång tid och hinner rinna mycket text i bokfloderna mellan utgivningarna. Jag har fått chansen att läsa tre böcker i följd i en, för min del, ny serie. 2014 kom Tony Johanssons debut Den tredje passageraren, 2018 kom uppföljaren Smugglaren och under sommaren 2020 släpptes tredje boken, Källa X, som alla handlar om journalisten Erik Larsson och My Englund, polischef i Landskrona. Jag är tacksam för att jag läst dem nära inpå varandra då det finns flera referenser bakåt till de tidigare historierna som ger fortsättningen ett djup jag annars inte skulle ha uppfattat.

I såväl första som andra boken ligger Tony Johansson hela tiden nära verkliga skeenden och han försöker väva in sin egen historia som en förlängning av dem. Det är ett intressant grepp, blir bitvis riktigt spännande och genomtänkt där storyn rör sig mellan vardaglighet och höga politiska sfärer även om det då och då kan bli tillgjorda försök att få in verklighetens nyhetsförmedling. Så sker även i det nya verket. Men då tidigare bokteman ibland kändes lätt banala – jag tänker främst på viss händelseutveckling, vissa dialoger eller något illa dolt försök att dölja en moraliserande hållning från författaren själv, så har Johansson i den nyaste boken valt att bygga sin historia på något så komplicerat som den så kallade Saudiaffären från 2012. Den som bland annat ledde till att den moderate försvarsminister Sten Tolgfors fick avgå. Detta binder Johansson ihop med den närmast obegripliga konflikten i Jemen. Johanssons egen historia blir en smart förlängning av det som skedde då. Problemet är å ena sidan att den målgrupp som de lättsamma deckarböckerna förmodligen vänder sig till sannolikt inte riktigt hänger med i grundhistorien och å andra sidan kan den lättsamma tonen och (återigen) det lite banala händelseförloppet som omger historien i övrigt inte tilltala den som är insatt i de storpolitiska, hemliga irrgångar som Saudiaffären innebar.

Möjligen är detta fördomsfullt från min sida, men oavsett dilemmat finns ett driv framåt och tack vare att jag har lärt känna karaktärerna genom tidigare böcker fortsätter läsningen ända in i mål.

Som sommarläsning i skuggan av ett träd lämpar sig böckerna väl och den som fastnar för Erik och My kan se fram emot en fjärde bok.

Hans Karlsson

Källa X
Tony Johansson
Lind & Co

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021