Fint om relationer

Ebba är en känd relationscoach och programledare som själv hamnat i en kris. Hon lämnade make och barn för en stormande förälskelse med Erik – en musiker hon avgudade som ung. Helt emot de råd hon vanligtvis ger i sina böcker, frågespalter och radioprogram.

Det förhållandet har abrupt tagit slut då Erik gått tillbaka till sin förra flickvän då han råkat göra henne med barn. Allt är kaos i Ebbas liv. Jobben har börjat ta slut och på sista tiden har hon ägnat sig åt att konstruera korsord för att försörja sig.

Men så en dag råkar hon i väntrummet till den läkare som behandlar hennes tinnitus, se en frågespalt som ett kvinnligt medium har. En förfrågan väcker hennes uppmärksamhet. Det är från signaturen ”En som drömmer” – en 79-årig kvinna som undrar om hennes ungdomsförälskelse från sommaren 1955 fortfarande lever. Sen hennes man dog har hon börjat drömma om denne man på nätterna. Ebba får en idé om att det i denna historia kan finnas något som hon kan skriva en artikel om. Hon behöver verkligen jobb.

Efter denna inledning utvecklas Tistelhonung till två parallella berättelser. Den i nutid beskriver vad som hänt i Ebbas egna relationer och vad som händer i mötet med Veronika – den 79-åriga kvinnan som hon lyckats leta upp. Och den i dåtid som beskriver vad som hände den där magiska heta sommaren när Veronika som 17-åring träffade och blev förälskad i den några år äldre konststuderande Bo.

Författaren Sara Paborn debutera 2009 med boken Släktfeber och har sedan dess skrivit fem romaner, bland annat Blybröllop som blev en stor framgång. I denna hennes sjätte roman beskriver hon träffsäkert kärleksrelationernas olika faser. Från den stormande förälskelsen över till den mer mogna kärleken, samt den avgrundsdjupa sorgen och det kaos ett uppbrott kan orsaka. Allt detta med ett stänk av humor.

Sara Paborn har ett mycket fint språk när hon målar upp sina karaktärer och omgivningarna de befinner sig i. Men jag blir extra imponerad av hur hon lyckats få till dialogen mellan dessa karaktärer. Det är en njutning att läsa denna spännande bok och jag kan tänka mig att hon kommer att få mycket uppskattning från både läsare och kritiker.

Peter Roth

Tistelhonung
Sara Paborn
Albert Bonniers Förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021