Hudfärg avgörande

Harpers Lees debutroman från 1960 följer den vita pojkflickan Scout, från att hon är sex till nio år, i den lilla konservativa staden Maycomb i Alabama under 1930-talet. Genom Scouts ögon får vi lära känna en värld i vilken bakgrund, uppfostran och hudfärg är avgörande för hur man relaterar till varandra. Och i denna normstarka miljö är det förutom Scout själv ytterligare två personer som sticker ut – den mystiske grannen Arhtur ”Boo” Radley och den våldtäktsanklagade afroamerikanen Tom Robinson.

Rättegången mot den senare har ett centralt tema i boken då Scouts rättrådige pappa såsom advokat blivit tilldelad att försvara honom. Något som inte ses med blida ögon i det rasistiskt präglade sydstaterna. Trots att Scouts pappa pulvriserar åklagarens argument, kan det ändå bara finnas ett utslag när en svart man står anklagad för ett brott.

Författaren har genom denna bok lyckats skapa ett underbart och fängslande mästerverk. Att döda en härmtrast utkom i Sverige 1960 med titeln Dödssynden. Nu ges den ut i nyöversättning av Eva Johansson och med förord av Judith Kairos.

Black lives matter! Mellan varven märker jag att tårar börjar rinna och ibland fylls jag av en stark värme inombords. En fantastisk bok som alla bör läsa. Och det har till och med blivit så att boken har blivit obligatorisk läsning i de amerikanska skolorna. Men tanke på den rasism som fortfarande existerar i USA så verkar det som alla kanske inte är läskunniga. Eller också var de kanske sjuka den veckan då boken skulle läsas?

Och hur det går för grannen Boo? Ja, det får du faktiskt läsa själv…

Peter Roth

Att döda en härmtrast

Harper Lee
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021