Kärleksförklaring till hembygden

Den 800-sidigt tjocka Osebol innehåller intervjuer med ett fyrtiotal bybor i Osebol, Värmland. Författaren, som har en bakgrund som journalist, har som någon skrivit, kokat ner intervjuerna till ett poetiskt inlägg från glesbygden. Marit Kapla växte upp vid Klarälvens strand och hennes känsla för hembygden märks i den lyhördhet hon har för dem hon intervjuar, den känns som en lång kärleksförklaring.

Marit Kapla har i en artikel sagt att hon inspirerats av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj litterära metod. Texterna ligger glest på sidorna, vilket skapar en vilsam läsning med tid för reflektion mellan raderna. Vi får ta del av personliga berättelser från skogsarbetare, grävmaskinister, vårdarbetare, fotvårdare, f d fabriksarbetare med flera. Om deras vardagsbekymmer och tillbakablickar med avfolkning, nedläggning av fabriker, förlust av föräldrar och vänner som dött, de förändringar som landsbygden genomlevt, men som gestaltas med saklighet och utan sentimentalitet.

Trots alla förändringar älskar de sin bygd, naturen, älven och den närhet mellan människor som det lilla samhället skapar. I Osebol finns inte bara värmlänningar sedan generationer, utan där bor ungrare, polacker, holländare som valt att flytta dit för att stanna. I detta universum bor de som minns hur det var förr och de nya som bär minnen och erfarenheter från andra länder.

Nu finns det ingen
Som jobbar i skogen
I Osebol

På ett vis är det bra.

Det de uträttade
på en hel vinter
kanske sextio skogsarbetare
här i Osebol
det var manuellt.

De hade inga motorsågar
och ingenting.

Det gör en kille
som sitter i lackskor
i en maskin
det gör han ledigt
på en dag.

Boken är tjock och jag tog mig an den med viss tveksamhet, men jag nästan sträckläste den och fram växte en bild, som sedan lades till nästa och till nästa. Till slut blev alla personernas liv en sammansatt väv om en by och dess människor. Marit Kapla har lyckats förmedla bybornas egna röster, deras livserfarenheter och visdom med stark poetisk känsla. Trots hennes bearbetning känns rösterna som deras och inte författarens. Jag är ingen van läsare av lyrik, men den här boken blev jag förälskad i.

Claudette Skilving

Osebol
Marit Kapla
Teg Publishing

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021