Spännande och härligt vanligt på samma gång

I romanen Och vinnaren är… använder Lena Hilmersson samma stilistiska grepp som i sina två tidigare böcker: hon låter olika personer föra berättelsen framåt i de olika kapitlen. Vi får följa sammanlagt åtta huvudpersoners syn på intrigen runt att en av dem är en möjlig vinnare av fem miljoner. De är alla släkt, men ingen vet vem av dem som har den rätta lotten. Flera av dem är i hemlighet i stort behov av pengar. Här finns spelskulder, dåliga beslut som ställt till det och drömmar om en nystart. Hur kan människor förändras när möjligheten att reda upp sitt liv öppnar sig, för den som är lite smart och hinner först?

Det är ett skickligt hantverk att få ihop de olika perspektiven, det blir aldrig rörigt trots ett stort persongalleri. Det finns ett driv i texten och det är hela tiden intressant och spännande i det vardagliga. För det här handlar om en helt vanlig släkt med helt vanliga liv. Här finns läraren, butiksägaren, den som ger hemtjänst och den som tar emot. Det är relationerna och de moraliska övervägandena som gör det spännande. Det här är feelgood med fokus på relationer javisst, men det är bra gjort att få in inte bara otrohet och föräldraskap utan även våld i nära relation och åldrande på ett självklart sätt.

Historien är bra, personteckningarna likaså, det här är den starkaste av Lena Hilmerssons tre romaner och det är roligt att se ett författarskap utvecklas som hennes har gjort. En del i det, som författaren själv brukar ta upp, är bra feedback från en skrivargrupp som fortsätter stötta varandra. Nu är det dags att ett förlag får upp ögonen för Lena Hilmersson.

Anna Fredriksson

Och vinnaren är…
Lena Hilmersson
Ord&visor förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021