Ständig acceleration

Dikt, musik och rörelse tar oss till de tunga lyften på Systembolagets lager, till kassabandet med sin ständigt leende personal. Till personaldagen med de 4 000 anställda sammankopplade via länk för att lyssna till årets ledarskapsfloskler om det goda kundmötet. Vi är också på vinodlingen i Sydafrika där arbetarnas vatten inte går att dricka och fler barn än någon annanstans föds med alkoholskador.

Under föreställningen AccelerationTeater Tribunalen får tankarna utrymme att fara åt alla håll. Som till hur vi hör ihop. Hur mitt fredagsvin är arbetsmiljön både för arbetarna i västra Kapprovinsen och för personalen i min butik. Vad ger det mig för ansvar? Visst minns vi Uppdrag gransknings Sydafrikareportage 2016. Men det blev väl bättre sen, arbetarna strejkade och lönerna höjdes. Hur är det nu? Är det säkert att Systembolaget har koll på att deras städpersonal har okej löner och villkor? På att ingen skadas av bekämpningsmedel? Vem ska göra skitjobben och varför behövs egentligen dessa ständiga förbättringar, läs effektiviseringar i ett företag som är statligt med särskilt samhällsintresse. Som finns för att se till att vi inte dricker mer än vi mår bra av.

Föreställningen är en timme och en kvart, det är fint med ett scensamtal efteråt, det behövs en avrundning. Teatern har efter varje föreställning en särskild gäst med erfarenhet av, eller åsikter om, förvaltningsmodellen som kallas New Public Management. Just ikväll är det Fanny Nilsson, AT-läkare på Södersjukhuset och skribent på Dagens arena.
− En del av kunderna kommer till mig sen, med alkoholberoende, kanske behövs det socialtjänst på systemet istället för den här leende personalen? funderar hon.

Visst är New Public Management dåligt men det finns en tendens att vilja förklara allt som blir fel med det. Så enkelt är det inte menar Fanny Nilsson. Något styrsystem måste man ha.

Och så pratar hon sig varm om tankesmedjan Balans. Som beskriver det självklara: att om man inte ger verksamheter som skola och äldreomsorg pris- och lönekompensation då kan man inte kalla de pengar man sedan specialdestinerar dit för en satsning. Det går ändå minus. Det är journalisternas jobb att se igenom det tycker hon. Och vissa jobb går inte att effektivisera.
− Man kan inte mata en gammal person snabbare, eller lära ett barn läsa fortare, säger Fanny Nilsson.

Text: Anna Fredriksson
Foto: Henrik Dahl

På bilden: Arash Azarbad, Adriana Savin, Fredde Thurfjell

Acceleration + samtalsserie
Teater Tribunalen, Stockholm
Dikt av Emil Boss, musik av Dror Feiler
Spelas t o m 8 december
Extraföreställningar 6 – 12 februari

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021