Verklighet som överträffar dikten

Sommaren 1997 flyttar pastor Sindre Forsman till Knutby för att starta ett nytt liv tillsammans med sin fru Kristina. De har lockats dit av den karismatiske Eva Skoog som leder den lokala Filadelfiaförsamlingen. Det blir inte som paret Forsman tänkt sig, och under de följande sju åren skapas ett förödande nät av sexuella maktrelationer som utmynnar i en tragedi.

Jonas Bonnier skriver redan i förordet till Knutby att av respekt och omsorg för de inblandade har vissa platser och samtliga namn ändrats. Men om man har ett lite kunskap om det som hände i Knutby är det lätt att förstå vilka personer som menas.

Mycket har skrivits om det som hände i januari 2004, och även fast jag vet hur det ska sluta, läser jag boken med starkt intresse och engagemang. Jonas Bonnier har lyckats skapa en enastående psykologisk thriller utifrån bland annat rättegångsprotokoll och annat tidigare känt material. Han skildrar med insikt hur människor kan förvandlas från oskyldiga kärleksfulla personer till sexmissbrukare och mördare i religionens och Guds namn. Allt som krävs finns där i Knutby. En by på den uppländska slätten där ett antal personer lever under isolerade sektliknande förhållanden och med några ledande personer som är duktiga på att manipulera människor.

I boken och i verkligheten var barnflickan och pastorn de enda personer som dömdes för mord och mordförsök, respektive anstiftan till mord och mordförsök, men man förstår att det finns många fler som bär ett moraliskt ansvar för det som hände. I januari hålls nya rättegångar gällande andra övergrepp som begicks mot några av de övriga medlemmarna i församlingen. Återstår att se vad som sker.

Peter Roth

KNUTBY
Jonas Bonnier
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021